Дистрикт
Занимљивости

КАФАНА НА ТОЧКОВИМА ПУТУЈЕ КРОЗ МАЧВУ, А СТИЖЕ И НА ДРИНУ И САВУ

Желећи да и његови мештани уживају као Београђани на сплавовима, један Мачванин дошао је на необичну идеју. Он је направио кафану на точковима која стиже и на Дрину и на Саву. У овој кафани ценовник не постоји, а улазница на његов покретни сплав је само добро расположење. А ако пожелите да имате бољи поглед на реку, помериће не само сто, него и целу кафану.

Ова кафана је увек пуна (Фото: М. Лазић)

Кафану на точковима коју вуче трактор, Предраг Теодоровић из Црне Баре направио је посматрајући београдске сплавове, али на начин који ће његови мештани најбоље разумети.
– Дошао сам на идеју да се мало и сељак опусти, да промени амбијент, место, да мало прође и види нешто кроз наша села – каже главни одговоран за ову духовиту и практичну биртију, Предраг Тодоровић.

Домаћин испуњава све жеље (Фото: М. Лазић)

Међутим, ова биртија има две фунције, током пољских радова, служи за превоз жита и дрва, а када радови у пољу престану, постаје права атракција.
– Ово је приколица у којој вучем бале сена и сламе, а после склапам део по део. Тешко је то урадити, искрено да вам кажем, да се све уради како треба, да све буде укомпоновано и да има добру прегледност са свих страна – каже Предраг, који је у овом подухвату морао бити и инжењер и пројектант, као и извођач радова, како сам објашњава.
У тој кафани нашао се и Андреј Тодоровић из Словеније. Пропутовао је свет и свашта видео, али овако нешто, истиче он, није имао прилике да доживи нигде. Ни не чуди јер ово је јединствена појава у Мачви, а и даље.

За улаз довољно добро расположење (Фото: М.Лазић)

У кафани на точковима гости стижу на Дрину, Саву и свако село у Мачви, праћени радозналим погледима пролазника.
– Идемо од села до села, људи излећу из кућа, гледају нас, прате нас, веселе се с нама, баш је дивно – каже једна од сталних гошћи ове необичне кафане на точковима. Њене пријатељице поносне су на чињеницу да у данашње време, када је то незамисливо, воде готово чергарски живот.

Уживање на сеоски начин (Фото: М. Лазић)

Слике путујућег етно амбијента од трске, коме не треба ни клима, струја ни озвучење, обишле су свет.
– Кад покажем слике овога у Бечу, сви се чуде – прича девојка која живи и ради у престоници Аустрије, а одмор проводи на овај начин.

Привлачи пажњу мештана мачванских села (Фото: М. Лазић)

Овде организују прославе и дружење, а провод се дуго памти. Власник кафане је и возач и конобар, а изнад свега друг за забаву.

Идила на сеоски начин (Фото: М. Лазић)

– И возим и служим, ма све живо. Некад и запевам са добрим друштвом, па и заиграмо ако је добра атмосфера – прича Теодоровић.
У овој кафани ценовника нема, само је важно добро расположење, можда је баш због тога биртија увек пуна на ком год се путу нађе.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима