Дистрикт
У фокусу

СВОЈИМ РАСКОШНИМ МАСКАМА ДОНЕО ВЕНЕЦИЈАНСКИ ДУХ У КАРНЕВАЛСКИ ШАБАЦ

Плесачке и певачке костимиране трупе, мајстори шале и забаве, домаћини и туристи, деца, труднице, бебе, кућни љубимци, сви ће од 12. до 14. септембра уз буку, смех и игру на главним улицама Шапца славити дванаести по реду Чивијашки карневал. Овај традиционални празник „Чивијаша“, јединствена је прилика да се и странци упознају са веселим духом становника града на обали Саве, а својим најразличитијим умећима карневал учине још грандиознијим. Делећи са Шапчанима радост и драгоцена искуства гарантују повратак у још већем броју и наредне године.

Припреме за фестивал су почеле (Фото: М. Лазић)

Из тог разлога, а у сусрет Карневалу, светски познат мајстор венецијанских маски ових дана борави у Шапцу. Своје знање поделио је са креативним Шапчанкама, желећи, пре свега да покаже да ово може бити хоби, али и посао који он успешно ради већ петнаест година. Заузврат, овде је пронашао многе заједничке тачке са градом који је синоним за прављење ових прелепих маски.

Без оригиналних маски, нема доброг карневала (Фото: М. Лазић)

Машта и вредне руке овог Италијана стварају чуда, па су његове маске редовно на карневалу у Венецији. Дизајнира и костиме, перике за позориште, а његов рад познат је широим Јужне Америке. Баш то знање, које тражи и нспирацију, желео је да подели са Шапчанкама.
– Ово није лак посао јер га морате радити по жељи купаца, а то се онда сукоби са креативношћу, али без обзира на све, ја то волим да радим. Захтева стрпљење, али је резултат предиван – каже Игор Менегхелло, мајстор ових необичних маски.

Мајстор за детаљ (Фото: М. Лазић)

Шабац није одабрао случајно. По карневалском духу подсећа га на Венецију, а овог пута, у град на Сави многи ће доћи због њега, како би се дивили кореографији и костимима.
– Глава по правилу треба да буде највише покривена бојама, платнима, да се не види, а ту до изражаја онда долазе перике, перје и машти можемо пустити на вољу, да се играмо колико год и да направимо нешто занимљиво и за себе и за публику. Можемо да будемо ко год хоћемо, шта хоћемо и да се нико не љути и нама да буде лепо – поручује Радушко Јанковић, координатор Чивијашког карневала.

Шапчани ће имати прилику да се диве маскама (Фото: М. Лазић)

По мустру за овај креативни посао углавном су дошле даме који су завршиле уметничку школу или имају склоност ка уметности.
– Завршила сам уметничку школу, смер Стилски кројач, сада студирам то, јако ми се допада, мислим да могу много да научим и да се инспиришем за неке своје даље радове – каже једна од полазница курса и тврди да овај хоби, уз одговарајући труд може прерасти у посао.

Венеција у „Малом Паризу“ (Фото: М. Лазић)

Сасвим сигурно ће баш нека од ових маски бити инспирација за предстојећи карневал, а они мало спретнији имају прилику да савете овог Италијана претворе у сопствену инспирацију.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима