Distrikt
Društvo

SVEŽE MLEKO SA FARME U PRVOM GRADSKOM MLEKOMATU (VIDEO)

Grad Šabac dobio je prvi mlekomat. Savremeni aparat iz kog građani mogu kupiti domaće sirovo mleko nalazi se u gradskoj Tržnici. Mlekomat je postavila porodica Đukanović iz Mišara kod Šapca, poznata u ovom kraju po proizvodnji i preradi mleka.

Prvi mlekomat u Šapcu (Foto: Distrikt)

I sve je jednostavno, pritiskom na dugme za 150 dinara poteče čisto domaće mleko sa farme Đukanović.

– Mi se bavimo mlečnim govedarstvom skoro već 30 godina. Imamo u muži trenutno 14 krava, plus pet junica, koje su podmladak. Rešili smo da pokušamo, videćemo da li ćemo uspeti da ostvarimo neki veći prihod ovako. Mi i dalje predajemo mleko za mlekaru, ja i dalje sirim, ali se nadam da ćemo uspeti – kaže Dragana Đukanović.

Rukovanje je jednostavno (Foto: Distrikt)

Prvih dana nije bilo lako, ni mušterijama ni njima, ali veruju da će vremenom ljudi shvatiti da ovde toče sto posto domaće mleko.

– Kupovao sam u drugom gradu, jako je fino. Malo je nezgodno za ambalažu, narod nema te flaše sa širokim grlom, ali dobro, mislim da može da se kupi kod njih – kaže mušterija Slobodan Dobrijević. On ističe da je aparat jednostavan za rukovanje.

Sto posto domaće (Foto: Distrikt)

Tu je i prva pomoć, dok se građani ne uhodaju.

– Hoću da probam. Nije komplikovano – kaže Milijana Pavlović.

Mlekomat se nalazi u Tržnici (Foto: Distrikt)

Za one koje su navikli na domaće, prihvatljiva je i cena i način prodaje.

– Posle muže, mleko koje prodajemo najpre moramo da rashladimo na određenu temperaturu, da bi se mleko transportovalo. Vruće mleko ne sme se transportovati zbog razvoja mikroorganizama. Rashlađeno mleko se doprema ovde, sipa se u rezervoare, i ovde nastavlja dalje hlađenje. Ovaj uređaj održava temperaturu na 4 stepena, ima termostat, kada rashladi na 4, on ga gasi, i tako funkcioniše – objašnjava domaćica domaćinstva Đukanović i dodaje:

– Mleko u mlekomatu može stajati najviše dva dana, drugi dan moraju da se prazne rezervoari, dezinfikuju se i doprema se drugo mleko.

Kupci se tek upoznaju sa aparatom (Foto: Distrikt)

Mleko je punimasno sa 4,2 procenta mlečne masti. Očekivanje vlasnika su da mlekomat zaživi, jer veruju da će se kupci rukovoditi kvalitetom.

Svideo vam se tekst?