Дистрикт
Друштво

СВЕЖЕ МЛЕКО СА ФАРМЕ У ПРВОМ ГРАДСКОМ МЛЕКОМАТУ (ВИДЕО)

Град Шабац добио је први млекомат. Савремени апарат из ког грађани могу купити домаће сирово млеко налази се у градској Тржници. Млекомат је поставила породица Ђукановић из Мишара код Шапца, позната у овом крају по производњи и преради млека.

Први млекомат у Шапцу (Фото: Дистрикт)

И све је једноставно, притиском на дугме за 150 динара потече чисто домаће млеко са фарме Ђукановић.

– Ми се бавимо млечним говедарством скоро већ 30 година. Имамо у мужи тренутно 14 крава, плус пет јуница, које су подмладак. Решили смо да покушамо, видећемо да ли ћемо успети да остваримо неки већи приход овако. Ми и даље предајемо млеко за млекару, ја и даље сирим, али се надам да ћемо успети – каже Драгана Ђукановић.

Руковање је једноставно (Фото: Дистрикт)

Првих дана није било лако, ни муштеријама ни њима, али верују да ће временом људи схватити да овде точе сто посто домаће млеко.

– Куповао сам у другом граду, јако је фино. Мало је незгодно за амбалажу, народ нема те флаше са широким грлом, али добро, мислим да може да се купи код њих – каже муштерија Слободан Добријевић. Он истиче да је апарат једноставан за руковање.

Сто посто домаће (Фото: Дистрикт)

Ту је и прва помоћ, док се грађани не уходају.

– Хоћу да пробам. Није компликовано – каже Милијана Павловић.

Млекомат се налази у Тржници (Фото: Дистрикт)

За оне које су навикли на домаће, прихватљива је и цена и начин продаје.

– После муже, млеко које продајемо најпре морамо да расхладимо на одређену температуру, да би се млеко транспортовало. Вруће млеко не сме се транспортовати због развоја микроорганизама. Расхлађено млеко се допрема овде, сипа се у резервоаре, и овде наставља даље хлађење. Овај уређај одржава температуру на 4 степена, има термостат, када расхлади на 4, он га гаси, и тако функционише – објашњава домаћица домаћинства Ђукановић и додаје:

– Млеко у млекомату може стајати највише два дана, други дан морају да се празне резервоари, дезинфикују се и допрема се друго млеко.

Купци се тек упознају са апаратом (Фото: Дистрикт)

Млеко је пунимасно са 4,2 процента млечне масти. Очекивање власника су да млекомат заживи, јер верују да ће се купци руководити квалитетом.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима