Дистрикт
Друштво

„ШТО ЈЕ МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ ЗА ПОЖАРЕВАЦ, ТО ЈЕ СТЕВАН ЧАЛИЋ ЗА ШАБАЦ”

Поводом 130 година од рођења сликара Стевана Чалића, а у оквиру програма обележавања Дана града Шапца, данас је у Народном музеју свечано отворена изложба под називом Стеван Чалић и савременици. Чак 41 изложени рад представља богату културну  баштину шабачког Музеја, а посебну вредност овој поставци дају фотографије и предмети из породичне заоставштине Чалића, први пут доступни јавности.

Отварање изложбе

Кроз неколико концептуално и тематски различитих скупина, посетиоци ће имати прилику да упознају стваралаштво, али и приватни живот чувеног шабачког сликара.

– Основна идеја је била да се изложе дела која се налазе у ликовној збирци Музеја. Међу изложеним радовима је један број оних који раније нису излагани, као што су, на пример, његови нацрти за иконостас у Кленку. Има неких касније откупљених дела која смо сада први пут изложили – објашњава Татјана Марковић, музејска саветница и додаје:

Изложба је актуелна до 30. маја

– Оно што је, такође, важно, прву салу сам посветила његовом животу. Тако да ће јавност први пут имати прилику да види породичне фотографије Стевана Чалића, које сам у међувремену успела да набавим.

Изложба Стеван Чалић и савременици

Ова изложба садржи и радове уметника који су заједно са Чалићем креирали културни и уметнички живот града у првој половини прошлог века.

– У медијатеци изложена су и дела његових савременика, са појединима је био врло близак пријатељ – између осталих Јован Бијелић, који је такође био један од излагача у Шапцу у међуратном периоду, а значајан је српски и југословенски сликар тог времена. Затим, ту је Михаило Петров, Хакија Куленовић, такође професор у Шабачкој гимназији, колега Чалићев, ту је и Мара Лукић Јелесић, која је у исто време повремено боравила у Шапцу, Бета Вукановић, Милош Голубовић – каже ауторка поставке.

Балска хаљина Стеванове супруге Јармиле

Његове радове, међу којима су чувена Слава Подриња, Мотив из Поцерине, затим драгоцени портрети Вере Благојевић и Васе Андолије, као и друге облике стваралаштва, који дају слојевит увид у живот и рад Стевана Чалића, посетиоци Музеја моћи ће да погледају до 30. маја 2022. године.  

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима