Distrikt
Društvo

„ŠTO JE MILENA PAVLOVIĆ BARILI ZA POŽAREVAC, TO JE STEVAN ČALIĆ ZA ŠABAC”

Povodom 130 godina od rođenja slikara Stevana Čalića, a u okviru programa obeležavanja Dana grada Šapca, danas je u Narodnom muzeju svečano otvorena izložba pod nazivom Stevan Čalić i savremenici. Čak 41 izloženi rad predstavlja bogatu kulturnu  baštinu šabačkog Muzeja, a posebnu vrednost ovoj postavci daju fotografije i predmeti iz porodične zaostavštine Čalića, prvi put dostupni javnosti.

Otvaranje izložbe

Kroz nekoliko konceptualno i tematski različitih skupina, posetioci će imati priliku da upoznaju stvaralaštvo, ali i privatni život čuvenog šabačkog slikara.

– Osnovna ideja je bila da se izlože dela koja se nalaze u likovnoj zbirci Muzeja. Među izloženim radovima je jedan broj onih koji ranije nisu izlagani, kao što su, na primer, njegovi nacrti za ikonostas u Klenku. Ima nekih kasnije otkupljenih dela koja smo sada prvi put izložili – objašnjava Tatjana Marković, muzejska savetnica i dodaje:

Izložba je aktuelna do 30. maja

– Ono što je, takođe, važno, prvu salu sam posvetila njegovom životu. Tako da će javnost prvi put imati priliku da vidi porodične fotografije Stevana Čalića, koje sam u međuvremenu uspela da nabavim.

Izložba Stevan Čalić i savremenici

Ova izložba sadrži i radove umetnika koji su zajedno sa Čalićem kreirali kulturni i umetnički život grada u prvoj polovini prošlog veka.

– U medijateci izložena su i dela njegovih savremenika, sa pojedinima je bio vrlo blizak prijatelj – između ostalih Jovan Bijelić, koji je takođe bio jedan od izlagača u Šapcu u međuratnom periodu, a značajan je srpski i jugoslovenski slikar tog vremena. Zatim, tu je Mihailo Petrov, Hakija Kulenović, takođe profesor u Šabačkoj gimnaziji, kolega Čalićev, tu je i Mara Lukić Jelesić, koja je u isto vreme povremeno boravila u Šapcu, Beta Vukanović, Miloš Golubović – kaže autorka postavke.

Balska haljina Stevanove supruge Jarmile

Njegove radove, među kojima su čuvena Slava Podrinja, Motiv iz Pocerine, zatim dragoceni portreti Vere Blagojević i Vase Andolije, kao i druge oblike stvaralaštva, koji daju slojevit uvid u život i rad Stevana Čalića, posetioci Muzeja moći će da pogledaju do 30. maja 2022. godine.  

Svideo vam se tekst?