Дистрикт
Друштво Култура Магазин

ТЕСЛА У ШАПЦУ – РЕВИЈА ИНСПИРИСАНА ПАТЕНТИМА ВЕЛИКОГ ГЕНИЈА

Да је Тесла вечита и неисцрпна инспирација, Шапчани су имали прилику да виде вечерас у сали Културног центра на модно-уметничкој ревији Београђанке Дејане Милосављевић. Десетак несвакидашњих уникатних модела који светле, зраче енергијом и задивљују почетном идејом младе креаторке, представљено је у склопу бројних манифестација, организованих поводом обележавања Дана града Шапца.

Хаљина исписана ћириличним словима (Фото: Дистрикт)

Прва ревија инспирисана изумима највећег генија човечанства одржана је у јулу прошле године, на 165. годишњицу од Теслиног рођења, а идеја је да постане путујућа уметничка изложба, како би људи широм Србије и региона могли да се упознају са Теслиним ликом и делом, на начин другачији од уобичајеног.

– Хтела сам да направим нешто ново, што још није виђено код нас, и да буде другачији концепт, да људи, поред моде, могу да виде да инспирацију можемо да црпимо из свега, па ево и из науке. На идеју сам дошла када сам посетила Музеј Николе Тесле и видела све што постоји тамо. Грехота је да људи не виде његову што породичну, што животну причу, о патентима, на другачији, занимљив начин, па сам ја предочила то кроз уметност – каже модна креаторка и уметница Дејана Милосављевић.

Ревија је одржана под покровитељством Града (Фото: Дистрикт)

У организацији манифестације приказане у Културном центру учествовале су Музичка школа и Шабачка гимназија, па је ревија инспирисана Теслом задобила целовит културно-уметнички програм.

– Дејана Милосављевић је сјајна млада девојка која је направила десетак хаљина које подсећају на његове изуме, живот, Теслину мајку, голубицу и све то је ставила у савршен уметнички доживљај. Посебно је задовољство Културног центра што се у овај догађај укључила и Музичка школа, Гимназија, они су нам помогли са манекенкама и младим музичарима, тако да ће то бити компилација науке, лепоте, уметности и музике и свега онога што треба да покаже оваква једна несвакидашња модна ревија – рекла је Соња Петровић Јагић.

На пројекту високе моде под називом Infinity радила је годину и по дана (Фото: Дистрикт)

Вечерас је млада уметница кроз дванаест необичних хаљина покушала да исприча читаву животну филозофију научника који је свету дао све, а није узео ништа.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима