Дистрикт
У фокусу

Slavlje dostojno Jankovog hajduka

Mačvani skoro pet decenija neguju kulturno-turističku manifestaciju „Hajdučko veče“ koja se održava u opštini Bogatić. Ovogodišnje 49. Hajdučke većeri zadržale su osnovni motiv, očuvanje tradicije i kulture mačvanskog kraja.

Mačvanska svadba ( Foto: J. Gubelić )

U kolu koje vodi mlada su svi, gosti, komšije i meštani. Mačvansku svadbu, identičnu onoj od pre jednog veka dočaravaju članovi Kulturno – umetničkog društva “Đido” i sve je onako kako je bilo nekad, uz veselje, igru, pesmu i osmeh.
“Kako drugačije. Ovo je rekonstrukcija mačvanske svadbe i tu je sve veselo i lepo. Istina, nama baš nije lako u narodnoj nošnji na ovoj temperature, ali izdržaćemo”, objašnjavaju Sanja Ljubinković i Veljko Dragićević, kojima je ove godine pripala uloga mlade i mladoženje.

Svatovi u fijakerima ( Foto: J. Gubelić)

Tradicija nalaže da umesto modernih automobila, voze fijakere. Dvanaest je bilo dovoljno da se smeste gosti koji su želeli da osete kako se nekada išlo u svatove. Zabava se organizuje za sve, a nadmetanja za najspretnije.

Pripreme pred početak nadmetanja ( Foto: J. Gubelić)

Život junaka opisan u romanu „Hajduk Stanko“ Janka Veselinovića, podstakao je  crnobarske momke da davne 1966. godine organizuju takmičenje za izbor hajdučkog harambaše. Sada momci iz okolnih mesta takmiče se u zaboravljenim sportskim disciplinama.
“Mi tu tradiciju negujemo. Ovo je najinteresantniji deo večeri. Prijavilo se deset momaka. Oni se takmiče u bacanju kamena sa ramena, skoku u dalj, skoku u vis, nadvlačenju, penjanju uz drvo i brojinim drugim zaboravljenim veštinama”, kaže Vladan Popadić, direktor TO Bogatić.

Nadmetanje za Mačvanskog harambašu ( Foto: J. Gubelić)

Uz Drinu, na mestu koje je poznato kao Vasin šib, najspretniji, najokretniji i najspremniji momak dobija hajdučku sablju i titulu harambaše godine. Došli su iz drugh gradova, da odmere snagu. Među njima je i prošlogodišnji pobednik, Miloš Paunić.
“Mi smo ranije dolazili da gledamo kako su to radili stariji. Sada je došlo vreme da se okušamo i mi u veštinama. To je za nas i izazov i održavanje tradicije”, kaže Miloš Paunić koji je i Dubljanki vojvoda.

Veliki broj posetilaca prisustvuje programima ( Foto: J. Gubelić )

Osim sablje, važnija je titula – Mačvanski harambaša. Put do nje ove godine pokvarilo je nevreme, ali želju da se tradicija očuva, u Mačvi ne može ništa da spreči.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима