Дистрикт
У покрету

Virtuoz svetskog glasa

Virtouz na harmonici, Aleksandar Nikolić iz Koceljeve, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja „Ilidža 2017“, a kao nagradu na poklon je dobio harmoniku vrednu osam hiljada evra. Iako ima tek 21 godinu, do sada je već dva puta proglašavan za svetskog prvaka klasične harmonike. Ove godine završio je muzičku akademiju, a od oktobra nastavlja usavršavanje i priprema se za nove takmičarske izazove.

Virtuoz svetskog glasa ( Fotot. J. Gubelić )

Sa samo četiri godine uzeo je harmoniku u ruke i od tada je ne pušta. Sa dvanaest godina postao je prvak sveta, a šest godina kasnije potvrdio titulu najboljeg svetskog svirača klasike, ostavivši iza sebe sedam Rusa, i to na takmičenju u njihovoj zemlji.
„Sećam se da su mi rekli da otkad se organizuje takmičenje – Svetski trofej, a to je dugi niz godina, do sada niko nije bio sa takvom tehnikom sviranja i brzinom sviranja“, priča Aleksandar.

Stotine nagrada, priznanja, diploma ( Foto: J. Gubelić )

Više od 70 pobedničkih pehara doneo je sa svetskih, evropskih i republičkih takmičenja. Poslednje priznanje je iz Ilidže, gde je u konkurenciji 33 učesnika iz Rumunije, Bugarske, Austrije, Francuske, Srbije i Bosne, pobedio i dobio harmoniku od 8000 evra.
„Da sam dobio novac, ja bih ga potrošio na nešto drugo. Ovako imam instrument. To je do sada najvrednija nagrada koju sam dobio za sve ove godine takmičenja“, priča Aleksandar.
Sa lakoćom vlada instrumentom teškim 13 kilograma i vrednim 18000 evra. Od harmonike se ne odvaja a po oceni stručnjaka uspeo je čak i da je pobedi.
„Na jednom takmičenju su mi rekli da brže udaram tipke nego što harmonika može da odsvira“, priča.

Omiljeni duet – otac i sin ( Foto: J. Gubelić )

Kada se umori od klasike, onda zasvira narodnjake sa ocem, koji je i glavni krivac za izbor instrumenta. Ali, Aleksandar je po svemu sudeći svog učitelja prevazišao.
„Sad mi kažu da sam ja za penziju. Ali nema veze, možda i jeste tako. Neka me sad on zameni“, kaže Mića Nikolić – Brajić.

Majka je uvek tu, kao podrška ( Foto: J. Gubelić )

Majka je tiha podrška na putu ka uspehu.
„Kada krene na takmičenje, koliku tremu ima on, toliku i mi. A kada nam javi da je pobedio, to je neopisiv osećaj“, priča majka Vesna.
U spetembru planira master studije, a oktobru nada se novom izazovu, da po treći put dokaže da je deo svetske elite, ovoga puta u seniorskoj konkurenciji.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима