Дистрикт
У покрету

Kubanke osvajaju srpske momke

Poslednjih godinu dana u Loznicu su stigle dve snajke iz Havane. Ovih dana pridružio im se još jedan Kubanac koji želi u Loznici da otvori školu salse. I tu nije kraj. Najavljuje se i njegov prijatelj.

Salsa na lozničkom podijumu ( Foto: J. Gubelić)

Salsa – energičan i vatren ples, uspela je da svojom vedrinom i spontanošću zavede i osvoji ceo svet. Poslednjih godinu dana osvaja i Loznicu. Ulični ples, oslobođen krutih pravila tehnike i stila, donele su Lozničke mlade, koji su u ovaj grad stigle čak sa Kube. Igrom, čiji naziv plesa potiče od španske reci „salsa“ koja označava začinjeni sos, sada pokušava da nauči meštane ovog kraja instruktor Johan Portcarero iz Havane, koji je zbog te ideje prešao put od 10 hiljada kilometara.
 „Verujem da to neće biti teško, jer srpska muzika ima puno ritma. Želim da im pokažem kako se igra salsa, ali i da ovde pronađem ljubav“, kaže Johan Portcarero.

Juraima Ćape Ortiz već se navikla na Srbiju ( Foto: J. Gubelić )

Njegova zemljakinja Yuraima Ćhape Ortiz, ljubav je pronašla u Loznici pre devet meseci, kada je i došla ovde da živi.
„Ja mogu da igram i dan i noć, salsu i kolo. Teško je i jedno i drugo, ali ja volim da igram. Naše muzike su energične i to je veoma slično. Zahtevaju da vas ritam nosi i meni se to sviđa. Obožavam da izlazim ovde“, priča Yuraima Ćhape Ortiz iz Havane.
Loznička snajka već se odomaćila, ali kada je odlučila da se uda za Pavla, kog je upoznala u Havani, nije sve išlo tako glatko.
„Kad sam upoznala svekrvu, to je bio šok. Sada je sve lakše, navikavamo se svi“, priča dosta dobrim srpskim jezikom Juri, kako je ovde zovu.

Juri i Pavle, slika sa venčanja u Havani

Ali, ubrzo je počela da se navikava na život u Srbiji. Najteže je išlo sa hranom, ali i sa jezikom.
„Kuvam sarmu i musaku. Ja sam dobra domaćica. Bilo je problema da se naviknem na hranu, ali sada i ja znam da spremam sva tradicionalna jela. Volim ovde da izlazim, sviđa mi se noćni život u Srbiji“, priča Juraima.
Juri i Johan nisu usamljeni u Loznici, jer ovde živi još jedna njihova zemljakinja, koja se baš ovih dana porodila.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима