Distrikt
Društvo

ŠAPČANKA VESNA ŽIVANOVIĆ, PRVI LICENCIRANI DIREKTOR U SRBIJI

Vesna Živanović, direktorka OŠ „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca prva je direktorka u Srbiji koja je polagala ispit za sticanje licence. Prema planu Ministarstva prosvete, svi direktori koji su trenutno na toj funkciji, trebalo da steknu licencu do kraja 2021. godine, a obuke za one koji ih nisu položili počeće na proleće. Na ispitu za sticanje licence ocenjuje se kvalitet istraživačkog rada, stepen ostvarenosti standarda kompetencija za direktora, kao i portfolio za ovu funkciju.

Vesna Živanović, prvi licencirani direktor u Srbiji (Foto: J. Gubelić)

Vesna Živanović, prvi licencirani direktor u Srbiji, sada sa ponosom može da kaže da je zadovoljila visoke kriterijume koji se postavljaju pred sve buduće direktore u Srbiji. Uspeh ravnopravno deli sa kolektivom, đacima i roditeljima.
“Iza toga stoji jedna velika porodica izuzetno požrtvovanih ljudi, kolega, ali u isto vreme i učenika  koji su deo ove velike zajednice, zatim roditelji, tako da smo svi mi dobili tu licencu. To znači potvrdu kvaliteta našeg sveukupnog rada”, kaže Vesna Živanović.

Ovo je nagrada i za školu (Foto: J. Gubelić)

Četrnaest godina iskustva na poziciji direktora, podrška 98 odsto kolektiva prilikom reizbora, ali i najviša ocena koju je Osnovna škola Nikolaj Velimirović dobila prilikom vrednovanja kvaliteta rada bili su preporuka da se nađe među prvih 5 direktora kandidata za licencu.
“Trebalo je kao škola da postignemo najvišu ocenu prilikom spoljašnjeg vrednovanja škole kao i da direktor u svim delovima koji se tiču njegovog rada dobije najvišu ocenu. Takođe, kolektiv je morao biti ocenjen sa četvorkom, što se smatra najboljom ocenom”, objašnjava Vesna, prvi licencirani direktor.

Priznanje i za učenike (Foto: J. Gubelić)

Kako su sada zahtevi za funkciju direktora podignuti na viši nivo, Vesna Živanović smatra, da će licenca pomoći budućim kolegama.
“Mnogo će značiti kolegama koji se tek uključuju u posao direktora jer licenciranje daje smernice u kom pravcu treba da se vodi škola da bi se postigli dobri rezultati”, zaključuje.
Kao nastavnik geografije za temu istraživačkog rada za sticanje licence izabrala je „Ekološko vaspitanje kao faktor podizanja svesti učenika“, što će unaprediti ovu oblast u školi sa prvim licenciranim direktorom u Srbiji.

Svideo vam se tekst?