Дистрикт
Друштво

ШАПЧАНКА ВЕСНА ЖИВАНОВИЋ, ПРВИ ЛИЦЕНЦИРАНИ ДИРЕКТОР У СРБИЈИ

Весна Живановић, директорка ОШ „Николај Велимировић“ из Шапца прва је директорка у Србији која је полагала испит за стицање лиценце. Према плану Министарства просвете, сви директори који су тренутно на тој функцији, требало да стекну лиценцу до краја 2021. године, а обуке за оне који их нису положили почеће на пролеће. На испиту за стицање лиценце оцењује се квалитет истраживачког рада, степен остварености стандарда компетенција за директора, као и портфолио за ову функцију.

Весна Живановић, први лиценцирани директор у Србији (Фото: Ј. Губелић)

Весна Живановић, први лиценцирани директор у Србији, сада са поносом може да каже да је задовољила високе критеријуме који се постављају пред све будуће директоре у Србији. Успех равноправно дели са колективом, ђацима и родитељима.
“Иза тога стоји једна велика породица изузетно пожртвованих људи, колега, али у исто време и ученика  који су део ове велике заједнице, затим родитељи, тако да смо сви ми добили ту лиценцу. То значи потврду квалитета нашег свеукупног рада”, каже Весна Живановић.

Ово је награда и за школу (Фото: Ј. Губелић)

Четрнаест година искуства на позицији директора, подршка 98 одсто колектива приликом реизбора, али и највиша оцена коју је Основна школа Николај Велимировић добила приликом вредновања квалитета рада били су препорука да се нађе међу првих 5 директора кандидата за лиценцу.
“Требало је као школа да постигнемо највишу оцену приликом спољашњег вредновања школе као и да директор у свим деловима који се тичу његовог рада добије највишу оцену. Такође, колектив је морао бити оцењен са четворком, што се сматра најбољом оценом”, објашњава Весна, први лиценцирани директор.

Признање и за ученике (Фото: Ј. Губелић)

Како су сада захтеви за функцију директора подигнути на виши ниво, Весна Живановић сматра, да ће лиценца помоћи будућим колегама.
“Много ће значити колегама који се тек укључују у посао директора јер лиценцирање даје смернице у ком правцу треба да се води школа да би се постигли добри резултати”, закључује.
Као наставник географије за тему истраживачког рада за стицање лиценце изабрала је „Еколошко васпитање као фактор подизања свести ученика“, што ће унапредити ову област у школи са првим лиценцираним директором у Србији.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима