Дистрикт
У покрету

ШАПЧАНИ НА ДЕЛУ – СОЛИДАРНОСТ И ЕМПАТИЈА КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ

Солидарност и емпатију последњих дана показали су бројни Шапчани. Запослени у Библиотеци шабачкој шију маске и деле суграђанима којима су најпотребније, Шапчанка Наташа Томић у свом погону за производњу текстила шије памучне маске за болницу, а многе је гануо један адвокат, који је понудио услугу превоза када су укинуте међуградске линије.

Солидарност када је тешко (Фото: Дистрикт)

Своју сингерицу Александра Ердевички Томић донела је од куће. Уместо припреме програма што је иначе радила у Библиотеци шабачкој, села је за машину и са својим колегиницама почела је да шије заштитне маске за оне којима су најпотребније.
– Као што видите маске су веома веселе и ведре. Рађене су од дечјих постељина, за осмех на лицима коме смо поклониле маску. Оне су уникатне, па захтевају више времена да се сашију. Ту смо употребиле и нашу креативност и љубав, тако да, поред тога што смо сви у обавези да носимо маске, барем да будемо лепи – каже Александра.

Сашију на десетине допадљивих маски (Фото: Дистрикт)

Тако је Библиотека шабачка уместо рада са грађанима, почела да ради за своје суграђане.
– Дефинитивно одлука свих нас је да сви други послови могу да чекају, а да посао са маскама, са заштитом и са друштвеном одговорношћу не може и не треба да чека. Не постоји касније време када се може одрадити, јер је сада једино и право могуће време – каже Јелена Подгорац, директорка Библиотеке шабачке.

Сви други послови у Библиотеци одложени (Фото: Дистрикт)

Дневно сашију на десетине оригиналних маски, а биће и више јер ускоро стижу још две машине.
Наду да није све изгубљено последњих дана улили су бројни Шапчани, који су на друштвеним мрежама понудили старијим суграђанима да за њих иду у набавку, помогну да се очисти улаз или учине неко друго добо дело.

И сам био у сличној ситуацији (Фото: Дистрикт)

Адвокат Милан Чичулић понудио је свима превоз из других градова, када је укинут међуградски саобраћај.
– Тада сам схватио да ће многи људи бити у тешкој ситуацији јер нису на тако нешто припремљени, пре свега људи који имају децу на факултету. И сам сам једном био у сличној ситуацији, кад нисам могао да се вратим, због сличних околности, па сам тада одлучио да ставим себе на располагање и понудим људима који не могу да се врате своју услугу превоза јер сам био у могућности – прича адвокат.

Памучне маске за болницу (Фото: приватна архива)

Одмах по одобрењу памучних маски од стране епидемиолога Завода за јавно здравље, жена која има опрему, али и вољу да помогне суграђанима, кренула је у спровођење овог хуманог задатка.
-Идеја је кренула од дивне Бранкице Симанић из Привредне коморе и Секције за женско предузетништво, након тога прикључиле су се и фирме мојих тате и брата са својим ресурсима и радницама, јер заједно смо јачи – поручује Наташа Томић из фирме Ненатекс, која од почетка новонастале ситуације шије памучне маске за болницу.

Одмах су кренули са акцијом (Фото: приватна архива)

Могућност је тек један од предуслова, други и најважнији је емпатија која краси мале, али велике људе.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима