Дистрикт
У фокусу

АНТИМАЛАРИКА НЕМА НИ ЗА ЛЕК

Иако за њима влада неуобичајена потражња, у шабачким апотекама не може се купити ниједан од лекова о којима се спекулише ових дана – у питању су антималарици хлорокин и хидроксихлорокин. Разлог што ових медикамената нема на тржишту јесте јер се користе само у ретким запаљенским процесима и тропским паразитским инфекцијама, које нису честе на овим подручјима, а већина се налази на листи нерегистрованих лекова.
Становништво се преко друштвених мрежа и појединих медија информисало да поменути лекови помажу у лечењу корона вируса, па за њима ових дана влада појачана потражња и у Шапцу. Међутим, у свим градским апотекама забринути купци наилазили су на одричан одговор, јер их је у слободној продаји немогуће наћи и не издају се без лекарског рецепта. Залихе за болнице са оболелима од Ковида-19 су спремне, јер, како стручњаци кажу, ови лекови помажу у болничким условима код респираторних проблема, тако што успоравају промене на плућима, али не помажу у превентиви у смислу спречавања корона вируса.

Антималарика нема у слободној продаји (Фото: Дистрикт)

Иначе се налазе на листи д лекова, који немају дозволу за стављање у промет у Републици Србији, осим у изванредним случајевима, па се до њих долази углавном на црном тржишту.
Струка напомиње да они који су успели да дођу до њих, и узимају их на своју руку, могу да изазову нежељене ефекте, јер не знају како би требало да се употребљавају.
У шабачким апотекама од почетка објаве о присуству корона вируса у Србији владала је несташица парацетамола, услед информација да, насупрот ибупрофену, изазива позитивна дејства у процесу лечења инфекције. Свих комерцијалних облика овог лека поново има у продаји.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима