Дистрикт
Друштво Магазин

ШАБАН ШАУЛИЋ ДОБИЈА СПОМЕНИК НА МЕСТУ ОДАКЛЕ ЈЕ ПОШАО У ВЕЛИКИ ГРАД

У Шапцу ће бити подигнут споменик Шабану Шаулићу, родном граду певача који је оставио дубок траг у народној музици. Иницијативу за подизање споменика покренула је породица Шаулић, а град је подржао, сматрајући да то дугује једном од највећих српских певача који је одрастао у Шапцу и свуда по свету ширио добар глас о свом граду. Споменик, који ће радити вајар Зоран Ивановић, професор Факултета примењених уметности, биће постављен 6. септембра, на дан рођења Шабана Шаулића. За локацију је одабран простор код Нове робне куће, на углу улица Мачванска и Краља Милана, у близини старе Аутобуске станице, месту одакле је Шабан „са намером кренуо у велики град“.

Простор где је планиран споменик (Фото: Дистрикт)

Породица Шаулић изразила је велику захвалност граду Шапцу и новој градског власти која је подржала пројекат подизања споменика певачу у граду где је рођен.
-Наша породична захвалност је велика према граду Шапцу јер су показали разумевање, да цене и поштује људе који су овде рођени, који су одавде поникли и пронели глас о Шапцу. Шабац је био синоним за Шабана као што је он био синоним за најлепшу песму, за композиције и све оно што је радио пуних педесет година. Изабрали смо простор за који сматрамо да је адекватан, јер је ту некада била стара Аутобуска станица и има посебну симболику да је баш одатле Шабан кренуо „Са намером у велики град“ и свет који је освојио. Овде ће имати своје место за све оне који пролазе, долазе и знају да је један такав уметник ту поникао, оставио свој траг и печат, на понос свих генерација и покољења која долазе – рекла је Гордана Шаулић, истичући да се на овај начин исправља неправда коју је показала претходна шабачка власт јер није имала разумевања за њихову идеју.

Породица Шаулић и Шабанов кум Коле са градоначелником Шапца (Фото: Град Шабац)

У релализацији ће учествовати град Шабац, породица Шаулић и Шабанов кум, Миленко Костић Коле, чија фирма ће бити један од спонзора пројекта.
-Град је, заједно са породицом, одлучио да уђе у овај пројекта, јер мислимо да је Шабан Шаулић личност која то завређује. Оставио је велики траг у музичкој уметности, не само града Шапца и Србије, већ и шире. Волели су да га слушају људи где год он живео. Он је рођен у Шапцу, овде је одрастао и увек му се враћао, а ми му дугујемо јер је глас о Шапцу ширио читавим светом где је радио и стварао – рекао је градоначелник Шапца, др Александар Пајић.

Шабан са пријатељима у Шапцу (Фото: Приватна архива)

Ово је за Шабанову кћерку Илду Шаулић био веома емотиван тренутак, па се новинарима тек накнадно обратила, истичући да је увек била поносно што је Шабанова кћерка, али тај понос данас је још већи.

-Ово ће бити место где ће људи моћи да приђу, одају почаст, а ми смо овде да се вама захвалимо за подршку. То ће за нас бити нешто посебно, нарочито јер је реч о септембру када је његов рођендан што ће за нас бити посебно и емотивно – рекла је Илда Шаилић.

Мурал Шабану на стадиону Борац. Шаулић са фубалерима Борца (Фото: Приватна архива)

Шабанов кум, Миленко Костић Коле радо је подржао идеју и подсетио да је Шабана упознао на пијаци у Чачку, када ни један ни други нису били познати.
-Пресрећан сам због ове идеје. Међутим, морам да кажем да ми је много тешко јер сам у Шапцу први пут без њега. Али, живот иде даље – рекао
Осим спомен обележја, у Шапцу ће бити организовани и Шабанови дани, културно уметничка манифестација која негује успомену на несрећно преминулог певача.
Споменик је тренутно је у фази идејног решења. Биће, како је навео вајар Зоран Ивановић, одливен у бронзи, са постаментом од гранита. Скулптура споменика са постаментом биће висока преко четири метра.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима