Дистрикт
Друштво Магазин

КАКО ЈЕ ТРОЈЕРУЧИЦА ЧУВАЛА ШАБАЦ ОД БОМБАРДОВАЊА

Овог марта навршило се две деценије откад шабачка црква “Светих апостола Петра и Павла” поседује копију иконе Богородице Тројеручице коју су урадили хиландарски монаси са Свете Горе.

Копија верна оригиналу (Фото: Дистрикт)

Икона Богородице Тројеручице, најпоштованија светиња Хиландара и најзначајнија икона српског народа, у Шабац је стигла 15. фебруара 1999. године током преношења на поклоњење широм Србије. У шабачком храму била је пет дана, да би уочи бомбардовања, 22. марта поново враћена у Шабац.

Шапчани верују да их је Тројеручица штитила од бомби (Фото: Дистрикт)

Ту је остала све до краја НАТО агресије, а свакодневно су у храму служени молебани за њену помоћ и спасење српског народа. Међутим, како је Шабац, дуго био поштеђен бомбардовања, док су на српске градове падале бомбе, верујући народ је то приписао њеним чудотворним моћима.
Како је народ осећао њено присуство и заштиту, када је Тројеручица наставила пут у богомоље широм Србије, на њено место стављена је обична икона Тројеручице којој је верујући народ наставио да се моли.
-Владика шабачки, Лаврентије, због велике везаности народа за ову светињу, благословио је да се наручи израда верне копије хиландарске Тројеручице. Икону су осликали хиландарски монаси у карејској келији на Светој Гори, а оков и украшавање урађено је у Атини – наводи се у књизи Шабачка црква, издатој поводом 190. годишњице почетка градње шабачког храма.

На предлог Владике Лаврентија монаси из Хиландара урадили су копију иконе (Фото: Дистрикт)

Уз свечаност и верујући народ, икона је у цркву унета 5. марта 2002. године и данас представља велику светињу у овом храму. Трон за Тројеручицу је 2004. године урадио дуборезац Љубан Марић из Богатића, недалеко од Ваљева.

Трон за Тројеручицу је 2004. године урадио дуборезац Љубан Марић (Фото: Дистрикт)


У Србији тек неколико копија чудотворне иконе

Свега је неколико копија хиландарске иконе Богородице Тројеручице. Налазе се на Фрушкој гори, у Београду и Америци, а једна у сеоској цркви посвећеној Светом пророку Илији у Новим Козарцима.

Шабачка црква међу ретким храмовима који имају копију хиландарске иконе Богородице Тројеручице (Фото: Дистрикт)

Чудотворне моћи Тројеручице

Када је једном настао спор око избора игумана у Хиландару, света Икона Тројеручица сама је дошла на чудесан начин у игумански престо, и мада су је оци враћали у олтар, то се чудо три пута понављало, док није најзад она ту и остављена и тиме света Тројеручица постала и до данас остала игуманија Хиландарска. Зато у српској лаври Хиландарској ни до данас нема игумана, него само проигумани (тј. заменици).

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима