Distrikt
Društvo

SA LJUBAVLJU GRADILI KONAK OSAM GODINA, A NA NJIHOVE OČI IZGOREO

Požar koji je sinoć, iz za sada neutvrđenih razloga zahvatio veliki konak u manastiru Svete Trojice u Bijelim Vodama kod Ljubovije, pričinio je ogromnu materijalnu štetu na ovom verskom objektu.

Vatrogasci tri sata gasili požar (Foto: T. Jovičić)

Posle tri sata borbe sa vatrenom stihijom vatrogasci su uspeli da ugase požar u kom su potpuno izgoreli sprat i potkrovlje konaka.

-Svako kad je izlazio odavde pokušao je nešto da ponese, tako da nismo imali nekih relikvija. Hvala Bogu niko se nije ni povredio i svi su ostali živi i zdravi. Materijalna šteta je velika. Sa ljubavlju smo radili taj konak osam godina, i baš je bilo pred kraj da ga završimo skroz i  ovo se desilo. Ali, toliko ljudi se već sad javilo i rekli su da hoće da pomognu. Nadamo se da ćemo to, uz Božju pomoć, uskoro sanirati – kaže kaže Otac Serafim.

Požar pričinio ogromnu štetu (Foto: T. Jovičić)

Uskoro će započeti raščišćavanja da sagledaju šta može da se iskoriste, a onda će, nadaju se napraviti projekat obnove konaka.

-Čekamo blagoslov vladike da vidimo šta ćemo dalje i kako iz inostranstva da se sakuplja novac. Najvažnije je bilo da dobijemo presvlake i nešto od odeće, jer su mnogi izašli bez ičega, ali to nam je obezbedila naša hrišćanska zajednica iz Ljubovije. Hvala Bogu, ništa od hrane nije stradalo, i toga svega imamo. Sreća u nesreći je što smo pre mesec i po dana uveli grejanje i toplu vodu u konak za goste, tako da su se sada svi tu preselili, a nas ima ukupno dvadesetak u manastiru. Najvažniji su novčani prilozi i oni će se namenski upotrebljavati za sanaciju konaka – kaže Otac Serafim.

Deo obrušenog zida konaka (Foto: T. Jovičić)

Inače, ovaj manastir, u zaseoku Bjele Vode, na padinama brda Nemić, kod Ljubovije, na oko 400 m iznad reke Drine sagradio je, uz blagoslov blaženopočivšeg episkopa šabackog gospodina Lavrentija, ktitor Karađorđe Ristanović, rodom iz ovog kraja.

Manastirski kompleks (Foto: T. Jovičić)

Manastir je podignut na porodičnom imanju oko grobova njegovih roditelja Koste i Božane Ristanović i male sestre Vide. Karađorđe je tada imao 34 godine i jedan je od najmlađih ktitora u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Svideo vam se tekst?