Дистрикт
Друштво

ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ НАГРАДА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА „GIRLS GO CIRCULAR”

У програму Girls Go Circular учествовало je 3957 ученица из 75 средњих школа у Србији, а програм је успешно завршило 2439 ученица. Eвропски институт за иновације и технологију – EIT Raw Materials и Достигнућа младих у Србији прогласили су топ пет школа у Србији за успех у реализацији пројекта, а међу њима су се нашле Економска школа Ниш, Економско трговинска школа Краљево, Шабачка гимназија, Техничка школа Пожега, Економско-трговинска школа Крушевац.

Шабачка гимназија (Фото: Дистрикт)

Укупно 174 ученице из Шапца, завршиле су све предвиђене обавезе и тако дале допринос да се Шабачка гимназија, као једина награђена гимназија у држави, нађе у првих пет пласираних у Србији. Учиниле су своје професоре и другаре поносним, будући да је Србија добила похвале на европском нивоу за реализацију овог пројекта. Пројекат је допринео Акцији 13 Акционог плана за дигитално образовање 2021-2027 – подстицање учешћа жена у СТЕМ-у (Систем за успех ученика у свим областима). Тиме су и шабачке ученице допринеле да се Србија нађе на образовној мапи Европе.

– Пројекат је рађен на образовној платформи и за успешан завршетак било је потребно урадити два обавезна модула (о циркуларној економији и безбедности на интернету) и једног изборног кога су сами могли да одаберу, каже Биљана Дробњак, стручна сарадница и координаторка овог пројекта у Гимназији и додаје:


– Овај Програм подстиче дигиталне и предузетничке вештине код ученица од 14 до 18 година, мада морам да нагласим да су у Шабачкој гимназији учешће узели и ученици, иако се њихови резултати овог пута нису узимали у обзир за процену успешности у реализацији. Програм о циркуларној економији има за циљ и подстицање учешћа жена у СТЕМ-у. Наше ученице су имале прилику да продубе своја знања о циркуларној економији кроз практичне активности, да би се оснажиле да раде на решењима за веома важне еколошке изазове, у вези са одрживим коришћењем,  потрошњом, поновном употребом пластике, метала, текстила, електронских уређаја.

Визуал пројекта (Извор: Шабачка гимназија)

Пројекат у Шабачкој гимназији реализовали су професори рачунарства и информатике Маријана Бајић, Милена Бошковић, Наташа Ђурић, Душан Ковачевић, Марта Милетић, Владимир Нинковић, Лидија Перишић, Синиша Савић, Ивана Фирауновић, са стручном сарадницом Биљаном Дробњак на челу тима. Како каже, ово је значајан корак у даљој активацији деце за сличне активности.

– Сви знамо колико је ученике тешко мотивисати за активно учешће чак и на часовима редовне наставе, тако да је овај Пројекат добит и за нас запослене у Шабачкој гимназији, јер смо ђаке ангажовали и мотивисали да науче нешто ново или продубе постојећа сазнања. Ни колеге, ни ја нисмо чули да се неко од ученика учесника жалио да су им садржаји и задаци у овом Пројекту били монотони или да су одустали. Надам се да ћемо и у неком наредном периоду имати могућност да учествујемо у пројектима који на најбољи могући начин повезују реалне животне ситуације и припремају их, не само за перманентно усавршавање, него и за живот – нагласила је координаторка Пројекта.

За успешно завршен курс ученици су добили међународно признат сертификат, а Шабачкој гимназији биће уручен чек од 50000 динара, као награда за освојено треће место.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима