Дистрикт
Друштво

СА ЉУБАВЉУ ГРАДИЛИ КОНАК ОСАМ ГОДИНА, А НА ЊИХОВЕ ОЧИ ИЗГОРЕО

Пожар који је синоћ, из за сада неутврђених разлога захватио велики конак у манастиру Свете Тројице у Бијелим Водама код Љубовије, причинио је огромну материјалну штету на овом верском објекту.

Ватрогасци три сата гасили пожар (Фото: Т. Јовичић)

После три сата борбе са ватреном стихијом ватрогасци су успели да угасе пожар у ком су потпуно изгорели спрат и поткровље конака.

-Свако кад је излазио одавде покушао је нешто да понесе, тако да нисмо имали неких реликвија. Хвала Богу нико се није ни повредио и сви су остали живи и здрави. Материјална штета је велика. Са љубављу смо радили тај конак осам година, и баш је било пред крај да га завршимо скроз и  ово се десило. Али, толико људи се већ сад јавило и рекли су да хоће да помогну. Надамо се да ћемо то, уз Божју помоћ, ускоро санирати – каже каже Отац Серафим.

Пожар причинио огромну штету (Фото: Т. Јовичић)

Ускоро ће започети рашчишћавања да сагледају шта може да се искористе, а онда ће, надају се направити пројекат обнове конака.

-Чекамо благослов владике да видимо шта ћемо даље и како из иностранства да се сакупља новац. Најважније је било да добијемо пресвлаке и нешто од одеће, јер су многи изашли без ичега, али то нам је обезбедила наша хришћанска заједница из Лјубовије. Хвала Богу, ништа од хране није страдало, и тога свега имамо. Срећа у несрећи је што смо пре месец и по дана увели грејање и топлу воду у конак за госте, тако да су се сада сви ту преселили, а нас има укупно двадесетак у манастиру. Најважнији су новчани прилози и они ће се наменски употребљавати за санацију конака – каже Отац Серафим.

Део обрушеног зида конака (Фото: Т. Јовичић)

Иначе, овај манастир, у засеоку Бјеле Воде, на падинама брда Немић, код Лјубовије, на око 400 м изнад реке Дрине саградио је, уз благослов блаженопочившег епископа шабацког господина Лаврентија, ктитор Карађорђе Ристановић, родом из овог краја.

Манастирски комплекс (Фото: Т. Јовичић)

Манастир је подигнут на породичном имању око гробова његових родитеља Косте и Божане Ристановић и мале сестре Виде. Карађорђе је тада имао 34 године и један је од најмлађих ктитора у Српској православној цркви.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима