Дистрикт
Занимљивости

ПРЕКО 20 ГОДИНА ШАБАЧКЕ РОДЕ СЕ ВРАЋАЈУ У СВОЈЕ ГНЕЗДО

Роде на димњаку старе котларнице поред Школе примењених уметности поправљају своје гнездо преко 20 година. Пар селица у Добропољској улици добро је познат Шапчанима, а ових дана могу се видети и како у јату од неколико птица прелећу небо између града и Саве.

Роде на димњаку старе котларнице у Добропољској улици (Фото: Дистрикт)

Пажљивији пролазници улице између Школе примењених уметности и Медицинске школе сезонама уназад посматрају ове црно-беле птице, које у митологији симболизују рађање детета. Њихови млади гаје се на врху димњака старе котларнице некадашње градске Водне заједнице.

– Године 2003. сам почео да радим у Медицинској школи, и оне су ту биле. Значи, сигурно 20 година, а вероватно дуже. Виђао сам и два или три младунца да хране и одгаје преко лета – каже Зоран Марковић, домар Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ у пензији.

Увек долазе у пару (Фото: Дистрикт)

За роде се сматра да у току живота имају само једног партнера, са којим свијају гнездо. Мада истраживачи ове птичје врсте ипак тврде да није тако, те да партнере мењају у сезони, шабачке роде имају устаљени редослед активности.

– Најпре дође мужјак у другој половини марта, поправи гнездо, а затим сачека да дође и женка. Одлазе крајем августа или почетком септембра – прича Марковић.

Осим пара на старом димњаку, њиховом традиционалном скровишту у сред градске вреве и дечје граје, ове дугоноге лепотице гнезде се и полажу јаја у скровитим местима савских ада.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима