Дистрикт
Друштво

ПОЦЕРСКО ПОЉЕ ЛАВАНДЕ – ЛЕКОВИТИ ЗАСАД ОПИЈА МИРИСОМ И ЛЕПОТОМ (ВИДЕО)

Први озбиљнији засад лаванде на подручју Мачванског округа никао је у Поцерском Метковићу. На ову идеју дошли су млађи чланови породице Данојлић, па је данас лаванда уцветала на првом хектару породичног имања. Засадили су и смиље, као другу врсту лековитог биља, а ове године поље лаванде проширили за још пола хектара. Ако не пронађу тржиште, ово имање претвориће у етно-домаћинство.

Први хектар под лековитим биљем (Фото: Дистрикт)

Поље лаванде права је дама међу пшеницом и кукурузом у Поцерини. Привлачи пажњу и изгледом и мирисом. Засад подигнут на месту где се гајила јагода, као створен је за ову њиву, па су биљке изузетно напредне.

Изузетни приноси у првој години (Фото: Дистрикт)

Када је породица Данојлић пре годину дана дошла на идеју да засади лековито биље, лаванду и смиље, чудили су се и познаници и комшије.
-Пошто имамо доста јагода, два и нешто хектара, ћерка је предложила да засадимо лаванду. Ја сам преко интернета дошао до произвођача и наручио саднице. Наручили смо и засадили једанаест хиљада садница међу којима је хиљада лаванде и три хиљаде смиља. Овај засад има тек годину дана, али се већ сада види да је идеалан. Пре неки дан још пола хектара а у међувремену почели смо да производимо саднице лаванде. Иначе, ово је једна од најпознатијих врста лаванде – Angustifolia vera – прича Миле Данојлић.

Миле Данојлић је подржао идеју своје кћерке (Фото: Дистрикт)

Поље лаванде, јединствено на овом подручју, атракција је и за мештане и за госте. Међутим, купаца ни на видику.
-Лаванда је стигла и ми овог викенда морамо да је режемо. Међутим, купца нема. Кога год смо звали, од Института „Јосиф Панчић“, „Хербе“ и познатих откупљивача, нисмо направили уговор. Ми немамо сушару нити могућност да производимо етерична уља, али морамо нешто урадити јер је штета да бацимо – прича Миле.

Лавнада је део етно-окућнице ове породице (Фото: Дистрикт)

Ипак, лековитог биља мало има на овим просторима. Данојлићи кажу да баш овај природни лек увозимо из Албаније. Добар род постигнут је захваљујући плодној ораници, али и саветима Стручне саветодавне службе. Сада су сви на истом задатку.
-У овом моменту јесте проблем пласман али ћемо се и ми потрудити да му помогнемо око продаје. Не желимо да ово буде узалудна производња, јер је ово поље врло лепо. И очекујемо добар принос, с обзиром да је у почетној фази и да је у питању млад засад – истиче Светлана Златарић из Пољопривредно-саветодавне и стручне службе у Шапцу.

Ако не пронађу купца, започеће етно-туризам (Фото: Дистрикт)

Ова биљка захтева доста знања али и вредне домаћине, баш каква је ова породица. Искусни у гајењу домаћих култура и воћа, и сами су се први пут суочили са захтевима ове миришљаве биљке.


-У првој години, пошто је била мала садница, ми смо морали пет пута ову њиву да окопавамо. На почетку све смо радили ручно, а тек сада могу да уђу у машине. То је финансијски скупо јер једно окопавање кошта око 500 евра – објашњава власник имања.

Амбари старији од једног века (Фото: Дистрикт)

Иако потиче из сунчаних и каменитих предела западног дела Средоземља, савршено јој одговара поцерска клима, па су цветови романтични и ароматичну у пуној својој лепоти.
Лаванда, својом лепотом и мирисом представља цвет са лековитим својствима и користи се у терапеутске сврхе. Према народном веровању, девојка која уз себе има цвеће или осушени букетић лаванде, може да буде спокојна.

Све су сами осмислили (Фото: Дистрикт)

Али Данојлићи нису сасвим безбрижни јер немају тржиште. Ипак, размишљали су да на овој прелепој падини, лаванда буде део савршене разгледнице у етно-домаћинству, па су набавили старе амбаре, магазе и покућство старо више од једног века и овај амбијент учинили нестварним.


-Све ово смо урадили ја и жена, куповали магазе и склапали. Набављали смо стари намештај и убацивали. Све је опремљено као што је било пре 200 година. Унутра су сламарице, стари креденци, синије. Овде смо правили унучету рођендан и планирамо објекте да издајемо за прославе – прича Данојлић.

Почели су са производњом садница, а засад прошили (Фото: Дистрикт)

Ако не крене са продајом како очекују, са туризмом би могло бити посла јер свако ће овде доћи макар да се слика и ужива, и то задовољство вреди платити.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима