Дистрикт
У фокусу

ОВО СУ ЖЕНЕ КОЈЕ СУ ПОДИГЛЕ СРБИЈУ НА НОГЕ! АЛЕКСАНДРА И МИРЈАНА ЖЕЛЕ ДА ДОНИРАЈУ МАТЕРИЦУ КРИСТИНИ

Саосећајући се са Кристином Савић (33) из Дуваништа код Шапца, која је рођена без материце, а чију судбину портал Дистрикт прати од почетка, почеле су да се јављају жене широм Србије спремне да јој донирају свој репродуктивни орган. Најпре се јавила Александра Матовић (56) из Београда, а онда и Мирјана Пашић (46) из околине Сомбора.

Александра (лево) и Мирјана (десно) желе да донирају Кристини материцу (Фото: приватна архива)

Александра Матовић из Београда, спремна је да донира материцу Кристини Савић, жени која је рођена без овог репродуктивног органа, а већ годинама покушава на све начине да постане мајка. Тешка Кристинина судбина разнежила је ову жену великог срца и одмах се јавила, решена да јој буде донор, да помогне породици која планира да дигне кредит, како би преко сурогат мајке у Украјини постали родитељи.
Кристина је имала свега 17 година када су лекари открили да се родила без материце, органа без кога не може да постане мајка. Најпре се Кристинина сестра близнакиња јавила да буде донор, али је због три царска реза онемогућена, а мајка, која јој је напослетку била једина нада, недавно се разболела и, такође, је трансплантација немогућа. То је ову Београђанку, мајку троје деце, посебно дирнуло.
– Када сам прочитала причу, ниједне секунда се нисам двоумила, нити сам сада у било каквој дилеми. Ја сам потпуно сигурна у моју одлуку. Никоме нисам причала, једноставно, мене је тај текст „разбио на атоме“. То је животна борба из које не знате како да изађете. Њима су потонуле све лађе. Два донора – најпре сестра, па онда и мајка, као најближи сродници који су јој давали наду и желели само срећу, на крају не могу да буду донори. Ставила сам се у призму мог детета и запитала се шта да раде родитељи, који не могу да помогну свом детету. То је мој мотив. Ако икаква шанса постоји да се то младој жени помогне, ја је прихватам без размишљања. Ја ту жену не познајем, не морам чак никада ни да је упознам, али ја сам на то спремна – прича ова хумана и остварена жена спремна да Кристини помогне.

Кристина и Небојша годинама се боре да постану родитељи иако су им шансе годинама биле никакве

– Свесна сам целог тог евентуалног поступка, који ће да траје. Савршено ми је јасно да не може да се оде на преглед и да се то одмах заврши. Ја осећам исконску потребу, иако не знам ту жену, да јој помогнем. Верујем да је свима чудно да неко на основу једног текста у медијима одлучи, али ти текстови управо томе служе. Ја сам ту причу и раније чула или видела, али ме ништа није потресло као овај последњи текст да ће дизати кредит и ићи у Украјину. Потпуно сам сигурна да желим то да покушам, потпуно свесна себе – тврди Александра.
Кристина, како сматра жена која жели да јој помогне на овај начин, нема много опција – сурогат или донација материце, али би овај поступак, иако тежи, било право мајчинство.
– Око мене, чак и у породици, постоје особе које пролазе тежак пут и борбу да постану мајке, али знају да имају шансу, док Кристина нема. Наравно, једна ствар је моја жеља, али друго је да ли може физиолошки да се одради. Због тога не треба да се даје лажна нада, али што се мене тиче, ја њој стојим на располагању – додаје ова апотекарка.

Апотекарка из Београда прва се јавила да помогне Кристини и да јој донира материцу (Фото: приватна архива)

Подстакнута овом тужном животном причом, јавила се и Мирјана Пашић из околине Сомбора.
– Кад сам се удала моја жеља је била да имам једно дете и да једну бебу усвојим, али мој супруг то није желео. Ја сам остала на једном детету и данас сам срећна бака једног дечака од годину дана. Сећам се, када је моја кћерка имала седамнаест година, дошла је из школе, а на телевизору је био један прилог о девојчици којој је требао бубрег, а нико од породице није могао да буде донор. Пошто се нико није јавио, девојчица је умрла. Ја сам тада рекла својој кћерки да ћу бити донор органа и сада имам донорску картицу већ десет година и желим за време свог живота да направим нешто хумано и добро. Када сам видела ову причу, одлучила сам да се јавим. Тај човек је мене дирнуо кад је рекао да ни кад би продали кућу то не би било довољно, а њима је дете као кућа. Е, у тој кући треба да буде дете – каже Мирјана Пашић, самохрана мајка која је цео живот радила са људима у трговини и ресторанима и осећа емпатију према онима којима је помоћ потребна.

Сестра близнакиња не може да буде донор због два царска реза (Фото: приватна архива)

Овакав гест потпунуо је изненадио Кристину, која, свесна свог проблема, често потоне. Сада је охрабрена чињеницом, пре свега да постоје толико хумани људи, попут Александре и Мирјане , које су спремни да јој безусловно помогну да постане мајка.
– Жене ми се често јављају желећи да помогну, али овакву помоћ, осим мојих најближих, нисам доживела. Не могу да верујем да постоји неко да је спреман на тако нешто, а да ме притом и не познаје. Било је жена које су желеле да буду сурогат мајке, али то, нажалост, у Србији није законом дозвољено, али да ми неко понуди материцу, то је невероватно хуман чина. Притом, реч је о веома комплексној оперцији која траје 12 сати, и да се неко одлучи да ми тек тако понуди, више је него храбро и надљудски – прича Кристина.
Волела би, како каже, да упозна Александру и Мирајану које су се јавиле да јој донирају материцу. Свесна је да је то процес код ког је потребно много тога да се испуни, да би се захват спровео. Међутим, она има само две опције, или донацију материце, или сурогат мајчинство које се за ради у Украјини, а и један и други процес коштају на десетине хиљада евра.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима