Distrikt
U fokusu

OVO SU ŽENE KOJE SU PODIGLE SRBIJU NA NOGE! ALEKSANDRA I MIRJANA ŽELE DA DONIRAJU MATERICU KRISTINI

Saosećajući se sa Kristinom Savić (33) iz Duvaništa kod Šapca, koja je rođena bez materice, a čiju sudbinu portal Distrikt prati od početka, počele su da se javljaju žene širom Srbije spremne da joj doniraju svoj reproduktivni organ. Najpre se javila Aleksandra Matović (56) iz Beograda, a onda i Mirjana Pašić (46) iz okoline Sombora.

Aleksandra (levo) i Mirjana (desno) žele da doniraju Kristini matericu (Foto: privatna arhiva)

Aleksandra Matović iz Beograda, spremna je da donira matericu Kristini Savić, ženi koja je rođena bez ovog reproduktivnog organa, a već godinama pokušava na sve načine da postane majka. Teška Kristinina sudbina raznežila je ovu ženu velikog srca i odmah se javila, rešena da joj bude donor, da pomogne porodici koja planira da digne kredit, kako bi preko surogat majke u Ukrajini postali roditelji.
Kristina je imala svega 17 godina kada su lekari otkrili da se rodila bez materice, organa bez koga ne može da postane majka. Najpre se Kristinina sestra bliznakinja javila da bude donor, ali je zbog tri carska reza onemogućena, a majka, koja joj je naposletku bila jedina nada, nedavno se razbolela i, takođe, je transplantacija nemoguća. To je ovu Beograđanku, majku troje dece, posebno dirnulo.
– Kada sam pročitala priču, nijedne sekunda se nisam dvoumila, niti sam sada u bilo kakvoj dilemi. Ja sam potpuno sigurna u moju odluku. Nikome nisam pričala, jednostavno, mene je taj tekst „razbio na atome“. To je životna borba iz koje ne znate kako da izađete. Njima su potonule sve lađe. Dva donora – najpre sestra, pa onda i majka, kao najbliži srodnici koji su joj davali nadu i želeli samo sreću, na kraju ne mogu da budu donori. Stavila sam se u prizmu mog deteta i zapitala se šta da rade roditelji, koji ne mogu da pomognu svom detetu. To je moj motiv. Ako ikakva šansa postoji da se to mladoj ženi pomogne, ja je prihvatam bez razmišljanja. Ja tu ženu ne poznajem, ne moram čak nikada ni da je upoznam, ali ja sam na to spremna – priča ova humana i ostvarena žena spremna da Kristini pomogne.

Kristina i Nebojša godinama se bore da postanu roditelji iako su im šanse godinama bile nikakve

– Svesna sam celog tog eventualnog postupka, koji će da traje. Savršeno mi je jasno da ne može da se ode na pregled i da se to odmah završi. Ja osećam iskonsku potrebu, iako ne znam tu ženu, da joj pomognem. Verujem da je svima čudno da neko na osnovu jednog teksta u medijima odluči, ali ti tekstovi upravo tome služe. Ja sam tu priču i ranije čula ili videla, ali me ništa nije potreslo kao ovaj poslednji tekst da će dizati kredit i ići u Ukrajinu. Potpuno sam sigurna da želim to da pokušam, potpuno svesna sebe – tvrdi Aleksandra.
Kristina, kako smatra žena koja želi da joj pomogne na ovaj način, nema mnogo opcija – surogat ili donacija materice, ali bi ovaj postupak, iako teži, bilo pravo majčinstvo.
– Oko mene, čak i u porodici, postoje osobe koje prolaze težak put i borbu da postanu majke, ali znaju da imaju šansu, dok Kristina nema. Naravno, jedna stvar je moja želja, ali drugo je da li može fiziološki da se odradi. Zbog toga ne treba da se daje lažna nada, ali što se mene tiče, ja njoj stojim na raspolaganju – dodaje ova apotekarka.

Apotekarka iz Beograda prva se javila da pomogne Kristini i da joj donira matericu (Foto: privatna arhiva)

Podstaknuta ovom tužnom životnom pričom, javila se i Mirjana Pašić iz okoline Sombora.
– Kad sam se udala moja želja je bila da imam jedno dete i da jednu bebu usvojim, ali moj suprug to nije želeo. Ja sam ostala na jednom detetu i danas sam srećna baka jednog dečaka od godinu dana. Sećam se, kada je moja kćerka imala sedamnaest godina, došla je iz škole, a na televizoru je bio jedan prilog o devojčici kojoj je trebao bubreg, a niko od porodice nije mogao da bude donor. Pošto se niko nije javio, devojčica je umrla. Ja sam tada rekla svojoj kćerki da ću biti donor organa i sada imam donorsku karticu već deset godina i želim za vreme svog života da napravim nešto humano i dobro. Kada sam videla ovu priču, odlučila sam da se javim. Taj čovek je mene dirnuo kad je rekao da ni kad bi prodali kuću to ne bi bilo dovoljno, a njima je dete kao kuća. E, u toj kući treba da bude dete – kaže Mirjana Pašić, samohrana majka koja je ceo život radila sa ljudima u trgovini i restoranima i oseća empatiju prema onima kojima je pomoć potrebna.

Sestra bliznakinja ne može da bude donor zbog dva carska reza (Foto: privatna arhiva)

Ovakav gest potpunuo je iznenadio Kristinu, koja, svesna svog problema, često potone. Sada je ohrabrena činjenicom, pre svega da postoje toliko humani ljudi, poput Aleksandre i Mirjane , koje su spremni da joj bezuslovno pomognu da postane majka.
– Žene mi se često javljaju želeći da pomognu, ali ovakvu pomoć, osim mojih najbližih, nisam doživela. Ne mogu da verujem da postoji neko da je spreman na tako nešto, a da me pritom i ne poznaje. Bilo je žena koje su želele da budu surogat majke, ali to, nažalost, u Srbiji nije zakonom dozvoljeno, ali da mi neko ponudi matericu, to je neverovatno human čina. Pritom, reč je o veoma kompleksnoj operciji koja traje 12 sati, i da se neko odluči da mi tek tako ponudi, više je nego hrabro i nadljudski – priča Kristina.
Volela bi, kako kaže, da upozna Aleksandru i Mirajanu koje su se javile da joj doniraju matericu. Svesna je da je to proces kod kog je potrebno mnogo toga da se ispuni, da bi se zahvat sproveo. Međutim, ona ima samo dve opcije, ili donaciju materice, ili surogat majčinstvo koje se za radi u Ukrajini, a i jedan i drugi proces koštaju na desetine hiljada evra.

Svideo vam se tekst?