Дистрикт
Друштво

НА ОВОМ МЕСТУ ШАПЧАНИ СУ СЕ ГОСТИЛИ, ПЛЕСАЛИ, ГЛЕДАЛИ ФИЛМОВЕ, ТРГОВАЛИ У НАМИ, А ТРГУЈУ И ДАНАС

Зграда Старе робне куће „Нама“, зидана 1963. године на месту где се до тада налазио Хотел „Париз“, а мало даље у прошлост, пре Првог светског рата, и истоимена гостионица, и данас је здање код ког се Шапчани састају и где тргују.
– Где хоћеш да се нађемо?
– Код Старе робне куће.
– Договорено! Чекам те код стуба!
Сваки од тих стубова имао је посебан значај за Шапчане који су се овде сретали, причали, застајкивали или продужавали даље. Било је то понекад место за огласе, умрлице и различите поруке. Место састајања, дружења, растајања..

Разгледница из педесетих година 20. века на којој је хотел Париз на месту данашње Старе робне куће (Фото: Међуопштински историјски архив)

На том месту половином прошлог века налазила чувена биоскопска сала Париз. На разгледници на којој је фотографија са погледом из Карађорђеве, у првом плану је зграда СДК, подигнута 1937, коју је пројектовао чувени српски архитекта Богдан Несторовић. Уместо Париза, сада је ту Стара робна кућа.

Фотографија из времена градње Старе робне куће (Фото: Народни музеј Шабац)

Подигнута шездесетих година прошлог века, као једина зграда у Шапцу која има колонаде и представља споменик модерне архитектуре, један је од препознатљивих симбола града.
Некада репрезентативна грађевина за то време, између главне Поште и Народне банке, која је припадала предузећу НАМА, била је и остала симбол одрастања многих генерација.

Стара робна кућа на разгледници из 1966. године (Фото: Међуопштински историјски архив)

Препознатљиви симбол града Шапца често се налазио на разгледницама. У времену од изградње, када је била репрезентативно здање у самом центру, Стара робна кућа одолевала је времену.

Из времена када је била репрезентативно здање у центру града

Стара робна кућа, осим по стубовима, издвајала се и по фасади која се уклапала у озелењену површину испред објекта. Застакљени спрат пружао је поглед на Карађорђеву улицу, која је у то време била калдрмисана.

На робну кућу пружао се поглед са трга (Фото архива: Драгутин Петровић)

Ово здање било је видљиво са свих страна, посебно са градског трга. На фотографији из 1982. године доминира у ужем градском језгру Шапца, пре него што је преко пута изграђен пословни објекат „Кифла“.

Симбол града на Сави на разгледници

Ретки примерци разгледница на којима се види да у је то време Карађорђева улица била проходна за саобраћај, али и да овај део града, обилује зеленилом, Заставиним аутомобилима познатим као „Фића“, данас се могу пронаћи само код љубитеља старина.

Реконструкција је у току (Фото: Ј. Губелић)

У овом здању које је прави представник социјалистичке архитектуре и део је урбане целине са разгледница Шапца, некада се куповала метража, сервиси за ручавање, гардероба, чоколадне бомбоне. Посебну вредност имали су поклони купљени у Старој робној кући.
Најпосећенија је била управо у периоду када је овде радило предузеће „НАМА“ и када су се продавали производи из целе земље. Касније, када је пропало предузеће, објекат је продат. Тако су нестали ТП„Нама“ која је запошљавала више од 1000 трговаца, у преко 100 радњи.

План како би требало да изгледа после реконструкције (Фото: материјал из пројектне документације)

Овог пролећа објекат добија нови изглед. Нови власник робне куће, предузеће „Леон” из Слепчевића, у реконструкцију зграде инвестираће 700.000 евра. Биће то, како је најављено, модеран тржни центар са лифтом и покретним степеницама, енергетски ефикасна зграда од две хиљаде квадрата.

Из серијала „ШАБАЦ – ОД МАЛОГ ПАРИЗА ДО ЧИВИЈАШКЕ РЕПУБЛИКЕ“. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима