Distrikt
U pokretu

MUZIKA U BIBLIOTECI MAMI OSMEHE NAJMLAĐIH ŠAPČANA

Biblioteka šabačka već godinama u čitavom regionu prepoznatljiva je po projektu „Rođeni za čitanje“, čiji je cilj da se kod dece od najranijeg uzrasta stvara ljubav prema knjigama. Za devet godina, zahvaljujući tom projektu, u biblioteku je učlanjeno 2.700 mališana, od prvog dana po rođenju, pa do treće godine. Sada su započeli novi projekat, da bebe zavole muziku i instrumente.

Složni i raspevani (Foto: Distrikt)

Njihova reakcija kada čuju muziku su osmeh na licu i lagano đuskanje pri svakom muzičkom taktu. Iako su previše mali da prepoznaju instrumente, šansu da zasviraju na klaviru nisu propuštali.
– Svidelo mi se klavir kako svira – kaže jedna od najmlađih posetiteljki ove raspevane radionice.

Imaju priliku da i sami isprobaju instrumente (Foto: Distrikt)

A tek kada su začuli zvuk flaute, prestali su da trepću. Cilj Mije, učenice muzičke škole, jeste da tu ljubav prenese na svoje drugare.
– Posebno je jer deca ako žele, mogu da se upišu na radionicu, i da čuju instrumente – poručuje Mija.

Neke instrumente posmatrali su sa čuđenjem (Foto: Distrikt)

Cilj Biblioteke šabačke jeste da kroz radionicu “Rođeni za muziku“, koja će se održavati jednom mesečno, deca uz učenike i profesore Muzičke škole zavole muziku i instrumente, ali i da se i sami oprobaju na njima i osete zadovoljstvo melodija koje će sami stvarati.
– Ova nova radionica obuhvata decu od njihovog rođenja do pete godine. Spojili smo knjigu i muziku, a to je na neki način često povezano – objašnjava Aleksandra Erdevički Tomić iz Biblioteke šabačke.

Na radionici se čitaju i muzičke knjige (Foto: Distrikt)

A upravo muzika pozitivno će uticati na njihov razvoj, jer će se u okviru ove radionice pevati, igrati, svirati, ali i listati zvučne i muzičke knjige.
– Podstiče se razvoj i leve i desne hemisfere, dobijaju motoričku sposobnost, samim tim što su aktivni pri vežbanju – ističe Sonja Živković, profesorka Muzičke škole.

Interaktivna zabava za mališane (Foto: Distrikt)

Neki su već na prvom času odlučili čime će se baviti kad porastu, pa se tako nekima od mališana dopala truba, nekima klavir, a svakako će imati vremena da se na narednim radionicama bolje upoznaju sa svim instrumentima.

Najmlađi su bili pomalo zbunjeni (Foto: Distrikt)

Zahvaljujući aktivnostima za decu Biblioteka šabačka poslednjih devet godina učlanila je 2.700 mališana, od rođenja pa do treće godine, koji ovde dolaze na različite aktivnosti. Na taj način roditelji su se uverili u sposobnost njihove dece da pozitivno reaguju na podražaje stvorene čitanjem i pričanjem priča. Nova iskustva steći će i na novoj interaktivnoj radionici.

Najrazigranija publika (Foto: Distrikt)

Radionica “Rođeni za muziku” nastavak je sada već uspešne aktivnosti “Rođeni za čitanje”, na kojima bebe u biblioteci provode vreme uz knjige i instrumente da bi ih na vreme zavoleli.

Svideo vam se tekst?