Дистрикт
У фокусу

ШАПЧАНКЕ ПРИКУПЉАЈУ ГАРДЕРОБУ ЗА СИРОМАШНЕ

Две Шапчанке дошле су на идеју да у центру Шапца поставе штендер на који ће грађани одлагати гардеробу за сиромашне. Акцији, по угледу на европске градове, одазвао се велики број људи. Нажалост, има много и оних, који, склањајући се од погледа других, узимају гардеробу за зимске дане.

Порука која позива на хуманост (Фото: Дистрикт)

„Ко има нека остави, ко нема нека узме“ – ова порука на штендеру постављеном за зимске ствари довела је Споменку Глигорић са кесом пуном гардеробе. Она жели да узме онај коме недостаје.
– Мислим да има пуно људи који би желели да помогну, али просто не знају где и како, на који начин, коме да дају, тако да, када виде ово, многи ће донети нешто што не могу више да користе. А некоме ће помоћи – каже Споменка.

Многи су се одазвали (Фото: Дистрикт)

Поруку је разумела и Даница Бешић, а капут који је донела сигурно ће ове зиме неког угрејати.
– Много је људи који немају за основне ствари, а о јакнама и капутима да не говорим. Боље овако него да ове ствари заврше у контејнерима и ђубриштима. Поносна сам, одлична је акција – истиче Даница.

Најпотребнија је зимска гардероба (Фото: Дистрикт)

Шапчанка Марија Караћ дошла је на идеју да се у центру града оставља гардероба за оне којима је потребна, по угледу на европске градове и веома брзо њена акција добила је подршку.
– На идеју сам дошла тако што сам видела на интернету да у Европи раде нешто слично, стављају на дрвеће јакне углавном, и онда ми је пало на памет да би можда било боље да је то на неком чивилуку или штендеру, да више људи буде у могућности да остави јакну или капут – прича Марија, коју су сличне хумане акције у другим земљама инспирисале на ову.

Сличне акције спроводе се у европским земљама (Фото: Дистрикт)

Онда су поставили штендер испред Удружења “Креативна индустрија Шапца”, у центру града, где пролази велики број људи.
– Јако пуно људи долази, доноси. Тужно је да има пуно људи који то односе. Мислим да је ово дивна ствар и дивна идеја. Одвојили смо и време и труд да покажемо да још увек има хуманих људи – каже Тања Урошевић.

Штендер је на прометном месту у граду (Фото: Дистрикт)

– Битно је да се донесе и да се да онима који немају – напомиње Ана Павловић, једна од пролазница која радо дели са другима.
А кад ћемо бити хумани, ако нећемо сад, јер за празнике се највише осети када нам неко и нешто недостаје. Ово је прилика да се бар део тога надокнади.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима