Дистрикт
У покрету

МУЗИКА У БИБЛИОТЕЦИ МАМИ ОСМЕХЕ НАЈМЛАЂИХ ШАПЧАНА

Библиотека шабачка већ годинама у читавом региону препознатљива је по пројекту „Рођени за читање“, чији је циљ да се код деце од најранијег узраста ствара љубав према књигама. За девет година, захваљујући том пројекту, у библиотеку је учлањено 2.700 малишана, од првог дана по рођењу, па до треће године. Сада су започели нови пројекат, да бебе заволе музику и инструменте.

Сложни и распевани (Фото: Дистрикт)

Њихова реакција када чују музику су осмех на лицу и лагано ђускање при сваком музичком такту. Иако су превише мали да препознају инструменте, шансу да засвирају на клавиру нису пропуштали.
– Свидело ми се клавир како свира – каже једна од најмлађих посетитељки ове распеване радионице.

Имају прилику да и сами испробају инструменте (Фото: Дистрикт)

А тек када су зачули звук флауте, престали су да трепћу. Циљ Мије, ученице музичке школе, јесте да ту љубав пренесе на своје другаре.
– Посебно је јер деца ако желе, могу да се упишу на радионицу, и да чују инструменте – поручује Мија.

Неке инструменте посматрали су са чуђењем (Фото: Дистрикт)

Циљ Библиотеке шабачке јесте да кроз радионицу “Рођени за музику“, која ће се одржавати једном месечно, деца уз ученике и професоре Музичке школе заволе музику и инструменте, али и да се и сами опробају на њима и осете задовољство мелодија које ће сами стварати.
– Ова нова радионица обухвата децу од њиховог рођења до пете године. Спојили смо књигу и музику, а то је на неки начин често повезано – објашњава Александра Ердевички Томић из Библиотеке шабачке.

На радионици се читају и музичке књиге (Фото: Дистрикт)

А управо музика позитивно ће утицати на њихов развој, јер ће се у оквиру ове радионице певати, играти, свирати, али и листати звучне и музичке књиге.
– Подстиче се развој и леве и десне хемисфере, добијају моторичку способност, самим тим што су активни при вежбању – истиче Соња Живковић, професорка Музичке школе.

Интерактивна забава за малишане (Фото: Дистрикт)

Неки су већ на првом часу одлучили чиме ће се бавити кад порасту, па се тако некима од малишана допала труба, некима клавир, а свакако ће имати времена да се на наредним радионицама боље упознају са свим инструментима.

Најмлађи су били помало збуњени (Фото: Дистрикт)

Захваљујући активностима за децу Библиотека шабачка последњих девет година учланила је 2.700 малишана, од рођења па до треће године, који овде долазе на различите активности. На тај начин родитељи су се уверили у способност њихове деце да позитивно реагују на подражаје створене читањем и причањем прича. Нова искуства стећи ће и на новој интерактивној радионици.

Најразигранија публика (Фото: Дистрикт)

Радионица “Рођени за музику” наставак је сада већ успешне активности “Рођени за читање”, на којима бебе у библиотеци проводе време уз књиге и инструменте да би их на време заволели.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима