Дистрикт
Друштво

КНЕЖЕВИЋИ ДОБИЛИ УСЛОВЕ ДОСТОЈНЕ ЧОВЕКА УЗ ПОМОЋ “БЛИЦ ФОНДАЦИЈЕ”

Срећа Кнежевића види се и на лицу и у кући. “Дистрикт” је пре тачно годину дана извештавао о овој осмочланој породици из Варне код Шапца, на шта су се многи људи добре воље одазвали, а сада, уз помоћ „Блиц фондације“ добили су услове достојне човека. Ове зиме биће им топлије у соби, јер је од прикупљеног новца урађена ПВЦ столарија у две собе на спрату и купљена пећ на дрва. Соба у којој спавају Тамара (5), Вукашин (3,5) и њихова браћа Александар (18), Никола (17) и Лука (13) опремљена је новим креветима на спрат. “Блиц фондација” започела је легализацију објекта, како би могли да добију струју, јер ова трошна викендица због велико дуга, искључена је са мреже пре четири године.

Коначно са осмехом на лицу (Фото: Дистрикт)

Бака Гордана дочекује сада госте са осмехом на лицу. Сузе немоћи и очаја замениле су радоснице, јер су за годину дана добили већину ствари које су им биле нужне.
– Неки дан сам рекла: „Пустите ме сад да седнем и уживам. Нема више оних дроња на прозору што смо стављали да не улази хладноћа“. Како је сад лепо, друга кућа! Што је најважније, сад је топло. Не дува нигде. Раније, на коју год страну да легну, оно дува. Било ми је жао деце. Драго ми је што су се сви удружили да нам помогну. Хвала Богу да је кренуло и нама – прича бака Гордана, чија је пензија од двадесет хиљада динара била једини приход за осмочлану породицу пре акције “Блица”.

Нова столарија за топлији дом (Фото: Дистрикт)

У собама које су сада опремљене новим креветима и столаријом спавају сви, осим баке. Покренуо се и Бошко, отац петоро малишана, који је био у депресији због немаштине.
– Мени је најдраже да видим да су моја деца срећна. Хвала свим људима добре воље који су нам помогли у невољи – каже Бошко.

Сада имају и нов намештај (Фото: Дистрикт)

После текста који је објавио “Блиц”, сви су се удружили да помогну Кнежевићима. Данас, осим бакине пензије, добијају социјалну помоћ и дечји додатак, а два члана породице почела су да раде. Уз помоћ Фондације „Хумано срце Шапца“ добили су личне карте и здравствене књижице, огрев за зиму, ургентну помоћ и нове степенице, а јавили су се и бројни донатори који су им доставили једнократну хуманитарну помоћ.

Тамара и Вукашин на удобним креветима (Фото: Дистрикт)

Најстарији Александар (18) завршио је средњу школу и почео да ради. “Блиц фондација” започела је легализацију куће и сносиће трошкове превода.
– Ја сам почео да радим и зарађујем. Имам планове да, кад се куће легализује, и ја почнем да сређујем. Већ размишљам како ћу се укључити у реконструкцију јер овде има доста простора, али је годинама све пропадало. Хвала вам што сте нам урадили прозоре, то нам је сад пред зиму најважније – захвалан је најстарији Александар.

Њиховим мукама дошао је крај (Фото: Дистрикт)

Тамара и Вукашин, који су до до сада спавали на импровизованим креветима, данас имају удобне лежајеве. Једва умеју да кажу хвала, али се њихова радост види у очима.
– Сад имамо све што нам треба. Могу да нам дођу другари. Више се не стидимо као раније – каже Лука.
После текста који је објавио “Блиц”, јавило се неколико донатора, који су овај породици носили новац, храну, огрев, одећу и обућу.

Захваљујући хуманости они ће имати бољи живот (Фото: Дистрикт)

– Захваљујемо се свим добрим људима што су одвајали од својих уста да нам помогну. Неки људи су нам уплатили новац да узимамо храну у једној продавници шест месеци, долазили су људи и доносили храну, гардеробу и све што нам је било потребно. Деци су плаћали ужину у школи. Био је један човек што нам је донео макароне и напунио шпајз, неки људи из Обреновца су донели дрва. Били су нам чак и радио аматери, а за Божић смо добили две печенице. Сви који су прочитали ваш текст су дошли да нам помогну – прича Гордана Кнежевић.
Блиц фондација финансираће и трошкове легализације, како би ова породица добила струју која им је искључена због дуга од неколико стотина хиљада динара.

Кнежевићи прошле године у ово време (Фото: Дистрикт)

Пре само годину дана Кнежевићи нису могли да претпоставе да се њиховим мукама назире крај, а од првог дана Портал “Дистрикт” извештавао је о проблемима са којима се ова вишечлана породица бори. Позитивне и брзе реакције грађана и хуманитарних удружења на причу о њима још једном потврђују да се овакви проблеми друштва најлакше решавају када доспеју у јавност.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима