Дистрикт
Друштво

МОНИКА ИЗ БАРИЈА ВОЉЕНИМ ШАПЧАНИМА: „УСКОРО ЋЕМО ДА ПЕВАМО У КАФАНАМА“

Моника Ладиса, волонтерка Белих шлемова, која је до почетка новонастале ситуације са корона вирусом била на служењу цивилне заштите при италијанској организацији Каритас у Шапцу, из прве руке преноси потресну ситуацију коју преживљава у родном граду Барију и шаље Шапчанима важну поруку.
– Морала сам да се хитно вратим у Италију, у Бари, због ванредног стања због вируса корона. У повратку аеродром у Барију је био скоро па напуштен, мој родни град потпуно празан.

Бари има око 320.000 становника (Фото: приватна архива)

Пре уласка у кућу, морала сам да дезинфикујем и најмању личну ствар коју сам током путовања додирнула у неком моменту, морала сам да дезинфикујем одело и обућу, а током путовања сам носила обавезно маску и рукавице. То није било путовање као свако друго. То је било путовање праћено страхом, али и надом да ће све ово ускоро бити завршено и да ћу моћи да се вратим у моју омиљену државу Србију и град Шабац да наставим мој рад. У самоизолацији сам већ шест дана и ово је само мој мали допринос целокупној ситуацији.
Надам се да ћемо се ускоро вратити да певамо и играмо у кафанама – написала је Моника и поручила Шапчанима:
– Останите код куће, дајте и ви ваш допринос.

Јужна Италија мање је погођена вирусом од севера земље (Фото: приватна архива)

Тренутна ситуација на улицама Барија, главног града покрајине Апулије у југоисточној Италији је, као и читавој земљи, узнемирујућа. Иако је стање у јужној Италији нешто боље од севера државе, улице су и овде напуштене, влада гробна тишина коју прекида само свакодневни пролазак озвучених аутомобила цивилне заштите, који подсећају разгласом грађане на цивилну дужност и поштовање правила понашања у потпуности.

Тргови у Италији су празни (Фото: приватна архива)

Иза ове забрињавајуће слике грађани се окупљају на друштвеним мрежама како би подржали суграђане, излазе на терасе како би певали државну химну, одали почаст преминулима, и подржали оне који су први на удару вируса, а то су медицински радници, радници у супермаркетима, громогласно кличући, „СВЕ ЋЕ СЕ ДОБРО ЗАВРШИТИ“.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима