Дистрикт
У покрету

Mesto za molitvu pravoslavcima sagradili doseljenici iz Albanije

Crkve brvnare su tokom vekova predstavljale skromno, ali snažno uporište pravoslavne vere. Smatra se da je danas u Srbiji očuvano oko 40 brvnara, što je trećina od nekadašnjeg broja.

Svetinja Zapadne Srbije

Među nekoliko sačuvanih crkava brvnara u Srbiji, jedna od najskladnijih i najočuvanijih nalazi se u selu Skadru kod Pecke, posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Podigli su je doseljenici iz okoline Skadra na Bojani u Albaniji koji su selu dali sadašnje ime. Više puta je spaljivana, ali su je meštani uvek obnavljali dobrotvorim prilozima. Danas je pod zaštitom spomenika kulture iz Valjeva.

Brvnara u selu Skadru kod Pecke ( Foto: J. Gubelić )

Sagrađena od brvana, najdostupnijeg materijala te 1720. godine, kada je prema izvorima podignuta, smeštena je u sebi bliskom okruženju – šumi. Drveni zvonik, nalazi se tik uz hram, da ne odstupa od celine. Ukrašena je dekorisanim stubovima i izrezbarenim vratima sa zapadne strane.

Dekorisani stubovi ( Foto: J. Gubelić )

Zidali su je meštani Skadra, pa je tako nazvano i selo. Ta veza sa Albanijom ni do danas nije pokidana. Poslednjih godina nekoliko mladih Albanki zasnovale su brak sa ovdašnjim momcima. Oni dolaze u ovaj hram, koji predstavlja vredno nasleđe.

Drveni zvonik ( Foto: J. Gubelić )

Od razaranja je sačuvano nekoliko starih relikvija (ikona Sv. Georgije ubija aždahu, rad slikara Petra Nikolajevića Molera, ikona Presvete Bogorodice, kandilo od livene bronze.)

Sačuvane relikvije ( Foto: J. Gubelić )

Sagrađena je na tajnovitom i gorovitom mestu do koga je teško stići. Sakralna arhitektura se može videti u okviru ovog kompleksa. Spoljašnjost crkve je ukrašena sa šest lepo dekorisanih stubova i izrezbarenim vratima sa zapadne strane.

Doniran vez u spomen nastradalog supruga ( Foto: J. Gubelić )

Donacijama meštana uvek je iznova obnavljana. To potvrđuje i uramljen vez meštanke koja donira novac uz pomen supruga nastradalog u šumi.  Crkva u Skadru predstavlja prošlost, arhitektura i umetnost.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима