Дистрикт
Занимљивости

Palate u koje ulaze jednom godišnje

Sela u okolini Šapca, odakle su meštani otišli na privremeni rad  u inostranstvo, samo preko leta su živa. Svih ostalih meseci, u prave palate koje su izgradili u svojim selima, niko ne ulazi. Stariji meštani žive u pomoćnim prostorijama, dok su glavne kuće rezervisane za goste kada dođu na odmor u Srbiju. Vrata svojih domova otvorili su nam u selu Gomilica, u Opštini Vladimirci.

Vile u koje ulaze jednom godišnje ( Foto: J. Gubelić )

Roze soba je za devojčice, plava za dečake, u boji kajsije za goste. U trospratnici, objašnjava nam Slavka Vasić, više je soba nego na paleti boja.
“Ima oko trideset soba i osam terasa. Videli ste plavu sobu, to je za mog Denisa. Deca kad dođu ne znaju u kojoj će sobi da spavaju”, priča Slavka.

Gostinska soba u bež boji ( Foto: J. Gubelić )

Do trećeg sprata stiže se mermernim stepenicama. Četiri decenije sve što bi zaradili u Beču, ulagali su u svoju vilu u rodnom selu. Tako je i kod drugih vlasnika pravih palata. Prvo je krenuo jedan u inostranstvo, a onda za njim i ostali. Zatim je usledilo takmičenje.
“Svako je hteo da mu kuća bude viša bar za jednu ciglu. Ovde kad se prave svadbe, to je pravi spektakl. Ja do sada dugujem 83 dukata za poklone, a koliko para treba da vratim, to ne smeme ni da računam. A gde su prasići, jagnjići, piće”, kaže Prle Pavlić.

Takmiče se ko će veću kuću da ima ( Foto: J. Gubelić )

Celo selo radi u Beču, samo dvojica u Italiji. Tamo zarađuju, a ovde ulažu. I tako već tri generacije. Ali u njima borave samo po dvadesetak dana tokom odmora. Prazne jesu, ali niko ne odustaje. Prate modne trendove i svake godine ponešto menjaju i dograđuju. Ni sami ne znaju koliko novca su potrošili na gradnju.
“ Ja mislim da smo do sada uložili oko million evra. Nisam računao, ali sigurno je tako. Sve što smo zaradili, ugradili smo u ove zidove”, kaže Petar Đorđević.

Sve je uređeno da najsitnijih detalja ( Foto: J. Gubelić)

Međutim, kada dođu na odmor, ne stignu ni da uđu u sve prostorije.
“Kad dođem, ja uzmem krpu i samo ribam. Ceo odmor raspremam. Ne stignem ni da uživam u svemu ovom što imamo. Taman kad sve završim, dođe vreme da se vratimo”, priča Verica Jovanović.

Takmiče se čija kuća je lepša ( Foto: J. Gubelić)

Tako izgleda tih petnaestak dana u Srbiji, a onda se vraćaju podstanarskom životu u  evropskoj prestonici luksuza.
“Tamo živimo kao podstanari. Imamo tri prostorije. To je sve!”, kaže Slobodan Jovanović.
Za to vreme stotine kvadrata ih čeka da završe radni vek i počnu da uživaju u onom za šta su radili ceo život.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима