Дистрикт
Друштво

Na Ceru se gradi simbol pobede i pomirenja

Vlada Republike Srbije donela je odluku da se pristupi izradi prostornog plana područja posebne namene planine Cer. To podrazumeva izgradnju kompleksa sa spomen obeležjem. Kako plan predviđa, na prostoru od dva hektara trebalo bi da se izgradi vidikovac, visine 55 metara, u znaku stilizovanog krsta. I to nije sve, na prostoru od tideset hiljada kvadratnih metara koji će prostirati  sa obe strane Cera, Jadra i Šapca, biće izgrađeni propratni sadržaji. U drugoj fazi planira se obrazovni centar, muzej Velikom ratu, pansioni, vinski podrumi i drugi sadržaji koji će turistički razvijati najznačajniju istorijsku planinu. Biće urađene i pristupne saobraćajnice, kako bi prilaz bio olakšan.

Kompleks sa spomen obeležjem

Inicijativni odbor za izgradnju spomen-kompleksa i Eparhija šabačka ovaj projekat su pokrenuli kako bi se oživela planina Cer jer poslednjih sto godina ništa značajno nije urađeno na ovom području. Inicijativa je predata Vladi Republike Srbije pre godinu dana, a sada je i zvanično stiglo odobrenje da se započne gradnja.

Propratni sadržaji

Prva faza, vidikovac u znaku stilizovanog krsta vidljivog sa svih strana sveta, trebalo bi da bude otvoren za  stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, na dan potpisivanja primirja, 11. novembra 2018. godine.
U tom datumu ima dovoljno simbolike da se vek kasnije dostojno obeleži. Prvi svetski rat, koji je iza sebe ostavio 20 miliona poginulih i 20 miliona ranjenih, okončan je potpisivanjem primirja u ponedeljak 11. novembra 1918. godine u Francuskoj, u departmanu Oaz (Rethondes, Oise).

Potpisivanje primirja 11. oktobra 1918. u Kompijenju

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, usred šume blizu raskršća Retond kod grada Kompienj, u 5h15 ujutru. Istoga jutra u 11h zvona širom Francuske oglasila su da je i poslednja neprijateljska sila, Nemačka, potpisala kapitulaciju. Nemačku delegaciju predvodio je Matijas Ercberger, civil koga su nemački nacionalisti ubili kao “izdajnika ” u atentatu 1921. Činjenicu da se radilo o civilu, nacisti su kasnije iskoristili da poreknu da se nemačka vojska ikada predala.
U delegaciji su jos učestvovali general Fon Vinterfeldt i kapetan Fanselov.

Najznačajnija srpska planina

Gradnja kompleksa se finansira iz budžeta Republike Srbije, ali postoji inicijativa da se razgovara sa savezničkim i protivničkim državama iz Prvog svetskog rata. Ukoliko se ta ideja ostvari, to će biti simbol pobede i pomirenja, u želji da se izvuku pouke koje će doprineti mirenju, jer želja naših predaka je bila da oni ginu za mir u kom će njihovi potomci uživati.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима