Дистрикт
Магазин

Манастир Соко – драгуљ Подриња

Манастир Соко се налази подно Соко Града, на обронцима Соколских планина у близини Љубовије. Припада Епархији шабачкој Српске православне цркве. Соко Град је настао још у средњовековној Србији, али је најпознатији по својој улози током Османске окупације Србије током кога је постао један од најозлоглашенијих мучилишта православног становништва. Неки од најстаријих података потичу из давне 1476. када се спомиње и диздар тврђаве Сокол Кемал. Баш на том месту епископ шабачки Лаврентије подигао је манастир посвећен Владики Николају лелићком и жичком.

Манастирска црква (Фото: Ј. Губелић)

Манастир је посвећен Светом Николају Мирликијском, као и светом владики Николају Велимировићу и сваког лета је средиште међународне манифестације „Моба” која окупља младе људе из света који потичу са ових простора.

Манастир је подигао епископ шабачко-ваљевски Лаврентије (Фото: Ј. Губелић)

Манастирска црква у чијем олтару се чува део моштију Св. владике Николаја, је саграђена 1994. године и припада позном моравском стилу. Дрворезбарени иконостас је рађен у барокном стилу и позлаћен 24-каратним златом, док је иконе у византијском стилу живописала и манастиру поклонила сестра Крстана Тасић, познати иконописац.

Етно детаљи (Фото: Ј. Губелић)

Сам манастир располаже конаком са пространом трепезаријом, музејом и радионицом за монаштво. „Дом епископа Николаја” се налази уз сам манастир. Располаже са библиотеком, трпезаријом, 32 спаваће собе и другим корисним просторијама.

Језеро испред манастира (Фоот: Ј. Губелић)

Крст и „Пут вере”
Манастир Св. Николај је подигнут на платоу испод Соко града или „Невесте султанове”, најомраженијег турског утврђења, чији су остаци и данас видљиви на једној стени Соколске планине. На истој стени налази се и позлаћини крст, висок 12 м и тежак 2280 кг. Крст је постављен 24. марта 2000. године, као споменик недужним жртвама НАТО бомбардовања 1999. године, а дар је Немца Хорста Вробела.

Поток који се слива од водопада (Фото: Ј. Губелић)

Пут, у дужини од 2км, који од манастира води до крста назван је „Пут вере“. На путу од манастира до крста подигнуто је 10 капела од камена пригодно осликаних. У свакој од њих је исписана по једна Божија заповест. У близини манастира налази се извор лековите воде. У манастиру постоји и капела Светог оца Николаја Мирликијског.
Споменик епископу Николају, висок 3 метра рад је Даринке Радовановић, скулптора из Београда, а поклон Бранка Тупањца, Србина из Чикага.
У манастиру је монахиња Јована, рођена као Сибила Лер, унука Александра Лера.

Из Википедије
Извори:
Епархија шабачка/Манастир Соко
Јован Јањић: Десет соколских капела („Православље“, бр. 940, 15. мај 2006)
Нико ме није ни попреко погледао, иако је мој деда бомбардовао Србе („Вечерње новости”, 21. март 2017)

Спољашње везе:
Манастир Соко на Викимедијиној остави.
Миливоје Васиљевић Соко — Град (www.rastko.rs)
Магазин за националну географију, културу и традицију — Србија плус
Јован Јањић: Од губилишта до светилишта („Православље“, бр. 939, 1. мај 2006)
О манастиру на сајту Манастири-Цркве

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима