Distrikt
Društvo U pokretu

LUKA (18) UČI I ZARAĐUJE TEŠKIM RADOM, A ŽELJA MU JE DA SPASAVA ŽIVOTE

Luka Krstić, učenik četvrte godine Ekonomske škole iz Loznice, već zarađuje za život. On komšijama kosi travu i seče drva, a pored toga, najmlađi je član Dobrovoljnog društva Loznica sa kojima ravnopravno učestvuje u akcijama spasavanja života i imovine svojih meštana.

Nije mu teško da teškim radom zaradi za sebe (Foto: Distrikt)

Tek mu je osamnaest godina, ali je sa sekirom vešt kao da to radi ceo život.  U stvari, on tako zarađuje sebi novac.

– To sam počeo da radi pre otprilike godinu i po dana, počeo sam u komšiluku da kosim i da sečem drva uslužno. Počeo je posao da se razvija. Davao sam brojeve telefona, oglas, hvala Bogu ove godine će biti još više posla – priča Luka Krstić.

Najmlađi među vatrogascima (Foto: Distrikt)

Starijim i nemoćnim ne naplaćuje. Ostalima kosi travu i seče drva da olakša roditeljima izdatke za školovanje.

– Prvo je svima bilo čudno, obično deca vole telefone, izlaske, a on je više za to da radi. Sam zarađuje za džeparac, pomažemo mi, ali on se bori da zaradi sam. Ima posla i svi ga hvale – kaže majka Slavica Krstić.

I to nije kraj, već početak. Kad završi sa školom, on ostavruje ono o čemu je kao dečak maštao.

– Vaspitačica nas je često vodila u vatrogasnu stanicu, i stvorila se ta ljubav prema vozilima i opremi kada sam video i od malih nogu sam sebi obećavao, imam cilj da budem vatrogasac – kaže ovaj osamnaestogodišnjak.

Ljubav od detinjstva (Foto: Distrikt)

Cilj je ostvario i pre, kada se javio Dobrovoljnom vatrogasnom društvu i postao njihov najmlađi član.

– Prošlo leto sam proveo tu dva meseca sa kolegama, imao sam određenu ekipu. Sam sam otišao, dobrovoljno se javio, pitao komandira da li mogu da provedem sa njima neko vreme jer sam član Vatrogasnog društva, on je rekao da mogu. Radili smo vežbe za tehničke intervencije, spašavanje sa visina, paljenje kamiona. Čak sam kasnio u školu, jer sam želeo što duže da ostanem sa njima. Dosta sam toga naučio, za ne daj bože i ako budem van pa da mogu da upotrebim to znanje – priča Luka.

Kao i na svim poslovima, takav je i u školi, vredan, čestit i skroman.

Uči i radi (Foto: Distrikt)

Luka je zaista jedno dobro dete, spreman je svima da pomogne, human je, što je danas jako retko jer deca su danas nekako surova jedni prema drugima a on je zaista dobar dečak – hvali Luku razredna Biljana Tufegdžić.

Nada se konkursu za vatrogasca, kako bi upotpunio svoj san. Do tada ne ostavlja kosu i sekiru, uz koje ne zarađuje samo novac, već stiče mnogo više od toga.

Svideo vam se tekst?