Distrikt
Zanimljivosti

KUĆA IZ BAJKE USRED ŠAPCA PROLAZNIKE OSTAVLJA BEZ DAHA

Bračni par Dimitrijević iz Šapca, već skoro petnaest godina ukrašava kuću i dvorište tako da u vreme praznika privlači pažnju prolaznika, a nema dana da kod njih ne dolaze deca da se fotografišu pored novogodišnje rasvete.

Dvorište Dimitrijevića mami osmehe (Foto: Distrikt)

Ovo je kuća iz bajke. Na stotine lampica, zvezda, pahulja i ukrasnog drveća privlači pažnju prolaznika u Ulici Prote Smiljanića, a bajkovito ukrašeno dvorište mami osmehe svima koji prolaze pored ove kuće. Baš takvu su domaćini videli putujući po svetu i poželeli da i oni imaju svoj mali raj. Još veće zadovoljstvo osetili su kada je njihov dom postao omiljeno mesto deci.

Vrata najsvečanijeg dvorišta u gradu svima su otvorena (Foto: Distrikt)

– Bar ovih dana čovek se oseća kao dete i gledati to zadovoljstvo dece mislim da je nešto najlepše –
kaže Zorica Dimitrijević, vlasnica najlepše ukrašene kuće u Šapcu.

Svi detalji pažljivo su birani (Foto: Distrikt)

Na stotine metara ukrasnih lampica prekrilo je svaki kutak kuće i dvorišta, a irvasi, Sneško Belić, Deda Mraz i razne figure koje sijaju u svim bojama, pronašli su svoje mesto u ukrašenom dvorištu. I ove godine, novogodišnja rasveta zasijala je tačno u pet, a za paljenje bila su zadužena deca iz komšiluka.

Ambijent koji popravlja raspoloženje (Foto: Distrikt)

– Tom prilikom smo imali grupu dečice kojima sam javila pa su došli da pustimo zajedno osvetljenje, pa smo mi naštelovali da to bude u pet, s tim što su oni mislili da je potrebno da budu dobri da bi Deda Mraz pustio, pa su se onda presabirali da li su bili dobri ili ne, tako da je to delovalo kao neka fešta sa slatkišima u dvorištu – priča Zorica, zaslužna za ovu nevinu dečju sreću, koja svake godine počinje u tačno zakazano vreme.

Jedinstvena novogodišnja atrakcija prerasla je u tradiciju (Foto: Distrikt)

Rasvetu kupuju u inostarnstvu, gde radi suprug, a svake godine dodaju po neki datalj, koji im je podjednako drag.
– I ja sam kao deca, sve figure su mi omiljene, svake godine se osećam kao da je to tek prvi put. Tako da i Deda Mrazevi i irvasi, saonice i konjići, zvezde, zvezdice, sve to daje određenu čaroliju – kaže ona.

Najmlađi se najviše raduju ovoj čaroliji (Foto: Distrikt)

Tajmeri su podešeni tako da se sve pali u isto vreme. Petnaest dana traje ukrašavanje dvorišta i kuće, a isto toliko potrebno je da se sve nakon praznika vrati na svoj mesto. Ipak, nije im ništa teško kada se bude u svojoj kući iz snova i vide zadovoljstvo ljudi koji ovde dolaze.

Svoju sreću najradije dele sa drugima (Foto: Distrikt)

– Sinoć smo slikali telefonom, pa smo došli večeras da vidimo i da se prošetamo Filip i ja. Prelepo izgleda, ovo je kuća iz snova, kao što gledamo na televiziji u nekim drugim zemljama – priča Verica Gajić, baka koja je dovela unuka u obilazak ove novogodišnje bajke u Ulici Prote Smiljanića.

Čarolija koja prija i odraslima (Foto: Distrikt)

Svake godine raspored dekoracije je drugačiji. Njihove želje su jednostavne, jer kako kažu, za sreću je potrebno malo, za osmeh još manje, a oni umeju da ga izmame svakom ko prođe ovom ulicom u Šapcu.

Svideo vam se tekst?