Дистрикт
Магазин

ГОРДАНИНИ СУКУЛЕНТИ – МОЋАН ЛЕК И НЕОДОЉИВ УКРАС

Горадана Шашић из Богосавца код Шапца пре четири године започела је са гајењем сукулената, кактуса без бодљи. Данас има тридесетак породица, у око 400 саксија. Неке даје за лек, а лепо украшене аранжмане продаје или поклања.

Гајење сукулената за Гордану је више од хобија (Фото: Дистрикт)

Готово да нема места у дворишту и кући Гордане Шашић без саксије сукулента. Ту су агава, седум, алоја, чуваркућа. Раније је гајила гладиоле, а када су пре четири године наступили проблеми са кичмом, није желела да се одрекне биљака, па је одабрала сукуленте, мање захтевно али подједнако лепо цвеће. Тада није ни слутила да ће јој узгој ових биљака бити више од хобија. Данас има око 30 породица, од шездесет регистрованих, у 400 саксија.
– То ме испуњава. Рад са цвећем ми много значи, а нарочито када направим лепе аранжмане. У последње време многи практикују да овим цвећем украшавају свадбене и славске столове, а сукуленти веома лепо делују и када се гаје у дворишту и кући – објашњава Гордана.

Преко лета мењају боје (Фото: Дистрикт)

Алоја и чуваркућа користе се за лек, док је већина других украс за кућу и врт. Препоручује се употреба свежег листа који је богат јабучном и мрављом киселином, витаминима А и Ц, природним шећерима, слузима и гумом.
– Алоја и чуваркућа су се од давнина користиле за лек. Чуваркућа је позната као прва помоћ код инфекција увета. Када се свеж сок из листа накапа у болно ухо, тегобе брзо престају. Самлевена чуваркућа са медом користи се против бронхитиса. Један од лекова који препоручују стари травари је 5 листова чуваркуће да се прелију са 300 мл хладне воде, пусти се да проври и кува 5 минута. Када се охлади, течност се процеди и користи за испирање болног места – објашњава и додаје да је у народу уврежено мишљење да чуваркућа штити кућу од грома и невоље, па се често може видети на крововима сеоских кућа.

Кад су на јаком сунцу постају љубичасти (Фото: Дистрикт)

Са друге стране, алоја јача имунитет и отпорност организма, а често се користи за ублажавање опекотина, посекотина, убода, последица зрачења, као и за негу лица и тела и других дерматолошких проблема. Жене је користе за улепшавање, а нарочито је, сматрају, делотворна маска за лице од меда и алоа вере. За справљање је довољно 3 кашике гела извађеног из унутрашњости листа и једна кашика меда.

Одушевљавају својом лепотом (Фото: Дистрикт)

Иако већина сукулентних биљака води порекло из пустиња Јужне Африке и Мексика, Горданино двориште и кућа су доказ да се код нас лако гаје и успевају. Оно што им даје посебну лепоту је способност неких врста да промене боју у зависности од количине светлости и годишњег доба, од зелене па до тамно љубичасте, а боја неких варира од наранџасте до црвене.
– Лети оне добијају боју од сунца. Неки су сада зелени, а лети постају црвени. Када се прже на сунцу, они добијају све лепшу и лепшу боју. Ја се сваки пут обрадујем кад устанем и видим моје двориште и биљке у њему. Веома су лепи и када уцветају. Има и оних који су покривачи тла, сузбијају траву и чине двориште лепим и уредним – прича Гордана.

Неки се користе за лек (Фото: Дистрикт)

Листови ових биљака садрже велики проценат воде, па због опасности од смрзавања, температура не сме да падне ниже од 5°Ц. Тада се обично уносе у кућу, застакљену терасу или подрум.
Ово цвеће није захтевно за одржавање, не тражи стално заливање, а пажњу враћа својом лепотом. Најлепши су када цветају, а боје тада варирају од беле, жуте и розе до циклама.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима