Distrikt
Društvo

ISPLAĆEN MARTOVSKI MINIMALAC, ALI SE MOŽE TROŠITI ISKLJUČIVO NAMENSKI

Preduzetnicima, kao i vlasnicima malih i srednjih preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika tokom trajanja vanrednog stanja, isplaćen je martovski minimalac. Kako objašnjava Aleksandar Vasić, osnivač kompanije Poslovni savetnik, privredni subjekti su dobili državnu pomoć za maj, pre roka koji je prvobitno bio najavljen, ali taj novac se mora koristiti kako je propisala država.
-Dobijena sredstva prvrednici moraju koristiti isključivo namenski i na način kako je propisan, tj. isključivo za isplate zarada zaposlenima i to prenosom na tekuće račune zaposlenih. Jedan broj preduzetnika koji su u radnom odnosu u drugoj firmi, i ne ostvaruju pravo na državnu pomoć, greškom su dobili sredtsva, ali savetujemo da ih ne koriste, jer na njih nemaju pravo. Sredstva koja se ne iskoriste sa nemaneskih računa do 15. avgusta kada se namesnki računi gase, biće vraćena u budžet – objašnjava poslovni savetnik Aleksandar Vasić.
Firme koje su ostvarile pravo na državnu pomoć, sredstva su dobila na svoje namenske račune koji su otvoreni kod jedne od banake kod kojih su već imali poslovne račune.
Pravo na državnu pomoć (minimalce) kao i na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa imaju firme koje nisu smanjile broj zaposlenih za više od 10% u odnosu na broj zapsolenih koji su imali 15.03.2020. godine. Pravo na državnu pomoć imaju i preduzetnici koji su privremeno prekinuli obavljanje delatnosti posle 15.03.
Iznos koji su firme dobile je izračunat na osnovu broja zaposlenih u martu i minimalne zarade po zaposlenom.
Pravo na minimalac firme ne ostvaruju za zaposlene sa kojima je raskinut radni odnos.
Takođe, ovo pravo ne ostvaruju ni preduzetnici koji svoju delatnost obavljaju iz radnog odnosa, jer za njih to pravo ostvaruje njihov poslodavac, kod koga su u radnom odnosu.

Svideo vam se tekst?