Дистрикт
Друштво

ИВАНА ИМА ЈЕДИНСТВЕН ХОБИ – ЊЕНА ЗВОНА ЗВОНЕ ПО ЕВРОПСКИМ ПРЕСТОНИЦАМА!

Ивана Новаковић (33) из Шапца има јединствен посао на Балкану. У својој радионици у Шапцу осликава звона за бицикл, а поред Београда, продаје их и у Бечу, Амстердаму, Берлину, а не би се изненадила да их види на било ком крају света. На сваком звону пише Србија, а красе их цртани ликови, стрип јунаци, разне воћке, цвеће, животиње, пејзажи и све што љубитељи двоточкаша могу да замисле.

Ивана у својој радионици у Шапцу (Фото: Ј. Губелић)

Иванина звона звоне по целој Европи, а још лепши је осећај када се пролазник у њих загледа. То нису обична звонца, каква се иначе виђају на бициклу, већ магија боја која никог не оставља равнодушним. Због тога ова девојка ради посао која воли и ужива у осећају да њен уникатни ручни рад усрећује друге.
– Када приђете мом бициклу насмејаћете се на овчицу. Свако звоно има своју причицу – каже Ивана док се вози и звони пролазницима на улици.

Спојила своје три љубави – уметност, бициклизам и предузетништво (Фото: Ј. Губелић)

Ту причу за заљубљенике у бицикл Ивана осликава у поткровљу своје зграде у Шапцу. Старо звоно расклопи, отвори конзерву са фарбом, узме четкицу у руке и креће. Слој по слој, линија по линија, и тако се комад метала претвара у мала уметничка дела. А све је кренуло сасвим случајно, када је пожелела да споји своје три љубави, бициклизам, сликање и економију.
– Мени је требало нешто креативно, другачије од других, и онда сам дошла на идеју да осликам звоно на бициклу које сам купила од своје прве плате. Звонце је било та прилика кроз коју сам могла себе на неки начин да искажем. Веома ми се свидело и тада сам решила да покушам да осликавам звона – прича, присећајући се првог звона које је осликала.

До сада је осликала око 6.000 звона (Фото: Ј. Губелић)

Школа сликарства и студије предузетништва охрабрили су је да јој осликавања звона постане више од хобија. Стрпљење и креативне идеје довеле су је до 6.000 звона. На њима су сладоледи, јагоде, лубенице, стрип јунаци, мотиви за децу и све што може да измашта. За израду је потребно десетак дана, чак и сада када је свој хоби довела до савршенства.
– Требало ми је неколико месеци да истражим које боје су отпорне не временске неприлике, који поступак је најбољи, колико траје сушење, а онда да увежбам покрете. У почетку су то биле несигурне линије, а сада то иде доста лакше – прича ова девојка која данас има јединствен посао на Балкану.

Може да ослика све што измашта (Фото: Ј. Губелић)

Од Шапца, преко Новог Сада и Београда, њена звона огласила су се на улицама Беча, Амстердама, Беpлина. Посебан је осећај, када се увери да дуги цене оно што ради.
– Дешавало се да видим своја звона на неком бициклу. То је посебан осећај када се уверим да се другима свиђа они што ја радим. Недавно сам у Кнез Михаиловој на једном бициклу видела звоно са Нинџа корњачом. Не могу да вам опишем како сам се осећала – прича.

Звона прилагођава узрасту (Фото: Ј. Губелић)

Њен бренд “Cin cin bells” који је настао у оквиру породичне фирме у Шапцу носи ознаку Србија, и тако пормовише своју земљу. Ствара и у Београду, а њени производи су део уметничких рукотворина где год се отвори простор да их купцу широм света виде и купе. Све што неко замисли, она може да нацрта на металној полулопти пречника неколико центиметара.
– Може свашта да се нацрта. У последње време актуелан је свемир, али некада нацртам пужа, па он има своју симболику. Неком детету је то знак да успори, неком да је спор у животу па да убрза. Сада стиже лепо време па цртам сладоледе. У суштини, свако има нешто што му се свиђа – прича Ивана, која сада звони звонцима на којима су осликане овчице.

Осликала и прву кацигу (Фото: Ј. Губелић)

Њена звона су поклони за рођендан, свадбе, годишњице. То су оне ситнице које враћају осмех на лице љубитељима бицикла. Ове године планира да прошири асортиман у ком ће се осим звона појавити и осликане кациге. Биће већа површина за сликање, али и за креативне идеје. Она их очигледно има на претек.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима