Дистрикт
Друштво

ИСПЛАЋЕН МАРТОВСКИ МИНИМАЛАЦ, АЛИ СЕ МОЖЕ ТРОШИТИ ИСКЉУЧИВО НАМЕНСКИ

Предузетницима, као и власницима малих и средњих предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника током трајања ванредног стања, исплаћен је мартовски минималац. Како објашњава Александар Васић, оснивач компаније Пословни саветник, привредни субјекти су добили државну помоћ за мај, пре рока који је првобитно био најављен, али тај новац се мора користити како је прописала држава.
-Добијена средства првредници морају користити искључиво наменски и на начин како је прописан, тј. искључиво за исплате зарада запосленима и то преносом на текуће рачуне запослених. Један број предузетника који су у радном односу у другој фирми, и не остварују право на државну помоћ, грешком су добили средтсва, али саветујемо да их не користе, јер на њих немају право. Средства која се не искористе са неманеских рачуна до 15. августа када се намеснки рачуни гасе, биће враћена у буџет – објашњава пословни саветник Александар Васић.
Фирме које су оствариле право на државну помоћ, средства су добила на своје наменске рачуне који су отворени код једне од банаке код којих су већ имали пословне рачуне.
Право на државну помоћ (минималце) као и на одлагање плаћања пореза и доприноса имају фирме које нису смањиле број запослених за више од 10% у односу на број запсолених који су имали 15.03.2020. године. Право на државну помоћ имају и предузетници који су привремено прекинули обављање делатности после 15.03.
Износ који су фирме добиле је израчунат на основу броја запослених у марту и минималне зараде по запосленом.
Право на минималац фирме не остварују за запослене са којима је раскинут радни однос.
Такође, ово право не остварују ни предузетници који своју делатност обављају из радног односа, јер за њих то право остварује њихов послодавац, код кога су у радном односу.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима