Дистрикт
У фокусу

И СВЕТСКИ И НАШИ – ШАБАЧКИ КАЈАКАШИ НА ВРХУНЦУ УСПЕХА

За седам деценија постојања Кајак клуб „Зорка“ прославио је више пута име града и Србије на светским, европским, сада и олимпијским надметањима, изнедрио је велики број државних репрезентативаца и врхунских такмичара и временом постао заштитни знак овог воденог спорта у нашој држави.
Настао као секција за рекреацију радника Зорке марта сада већ давне 1948. године, окупљао је, поред запослених фабрике и ђаке, студенте, омладину. Од почетка је био место окупљања вредних и успешних људи. Данас броји чак 150 спортиста који боје свог клуба са поносом носе на престижним такмичењима.

Тренирали су сви, радници, ученици, мушкарци, жене (Фото: приватна архива)

Већ деценијама Клуб „Зорка“ стециште је младих људи који препознају вредност бављења спортом на професионалном или рекреативном нивоу. Тако у клубу постоји пет такмичарских селекција, рекреативна секција и школа кајака. Једном речју, ово је место за све који би да се такмиче, али и разоноде на оригиналан начин. Успеси у светском и државном врху заслужни су да се све већи број деце окреће овом, недовољно експонираном спорту.

Одувек место окупљања омладине (Фото: приватна архива)

Светски шампион, члан златног четверца на Светском првенству у Мађарској 2006. године и бранилац бројних титула, Милан Ђенадић, по заслузи данас предводи нове наде српског кајака. Један је од најпозванијих да говори о значају клуба у ком је од своје девете године.
„Кајак клуб „Зорка“ је, могу слободно рећи, спортска перјаница нашег града. Данас не постоји Шапчанин који не зна за наш клуб. Да не набрајам све светски признате спортисте, потекле из њега, освајаче медаља на великм такмичењима. Они су сада узор нашим клинцима, којих је, из дана у дан, све више међу нашим члановима“, каже.

Кајак клуб „Зорка“ вишеструки је сениорски првак државе (Фото: приватна архива)

За њега овај клуб, као и многим Шапчанима, представља део породичне традиције.
„Лично доживљавам клуб као део најуже породице, не само зато што су се у клубу такмичили мој отац, стриц, сестра и доста блиских пријатеља, него је сам колектив одувек био сачињен од добрих и позитивних личности и јако сам поносан што сам био и остао део такве породице“, признаје.

Клупска адреса шест пута мењана (Фото: приватна архива)

Клуб „Зорка“ шест пута мењао је адресу. Из простора који је делио са веслачким клубом“Вихор“ до његовог гашења, сели се у фабрички круг, затим је из хемијске индустрије „Зорка“ измештен на хангар на Старом граду. Златно време шабачког кајака прекинуло је рушење клупске зграде ради изградње обалског утврђења и Новог моста. Тако ново одредиште кајакаша у наредних 15 година постаје стара турска тврђава без елементарних услова за бављење спортом. Међутим, то им није сметало да постижу запажене резултате. Након тврђаве и мање кућице на обали Саве, седиште клуба сели се у просторије где је и данас. Како клуб из године у годину захвата све шире капацитете, планови за неко будуће пресељење су пожељни, а помоћ добродошла.
„Кроз историју клуб је мењао бројне локације. Ако до тога дође и у скорије време не сумњам да ће нам град Шабац помоћи у проналаску решења. Дуги низ година локална самоуправа препознаје наш рад и резултате и у великој мери нам помаже да постижемо све боље резултате“, каже Ђенадић.

Најбољи кајакашки клуб у Србији (Фото: приватна архива)

У години јубилеја кајакаши „Зорке“ освојили су екипну титулу у генералном пласману, која им је недостајала да постану најбољи клуб у Србији. Вишеструки прваци државе у готово свим категоријама, поред медаља на светским и европским такмичењима у тријумфе су убројали и олимпијско сребро Миленка Зорића. Ипак, поред званичних признања, највећи успех клуба јесу деценије истрајавања и континуиране водеће позиције у српском кајаку.
„Тешко је рећи који је највећи успех клуба, да ли су то светске златне медаље, олимпијско сребро или свеукупна борба наших чланова који су у тешким временима одржали клуб у животу и на тај начин омогућили свима нама да данас уживамо у моћном клубу какав је сад“, поносан је кајакаш.

Нове наде спорта на води (Фото: приватна архива)

Кроз Клуб „Зорка“ прошле су генерације, а овај спорт, управо захваљујући великим успесима на светском нивоу, постаје све популарнији међу младима. Добра је основа за остале спортове, али и за постајање бољим човеком.
„Као отац три ћерке младима могу поручити да није битно којим се спортом баве, али је јако битно да нешто тренирају. Кајак је диван спорт за децу, није га теско савладати. Сада обуку радимо на градском базену где свако дете може у било које доба године научити и савладати вештине у кајаку. Кроз нашу школу кајака прошло је доста фудбалера, рукометаша, кошаркаша, ватерполиста. Одлична ствар је што је већина њих остала у спорту и по завршетку својих спортских каријера израсли су у добре људе“, каже Ђенадић, који је и сам узор неким новим репрезентативцима.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима