Дистрикт
Друштво

РОДИТЕЉИМА ПРЕДАХ, А МАЛИШАНИМА СА АУТИЗМОМ КУЋА ЗА ИГРУ И УЧЕЊЕ

У Касарским ливадама гради се прихватилиште за децу са аутизмом. Идеја је да се направи кућа за становање где ће малишани истовремено моћи да бораве, али и да развијају креативне способности кроз рад у башти, у обради и узгајању поврћа за исхрану, садњи цвећа, али и неговању домаћих животиња, и то све захваљујући хуманим људима.
Ова кућа би требало да буде пријатан кутак за малишане којима је потребна посебна брига. У 140 квадрата биће четири апартмана, организован 24-сатни наџор стручног особља, нега и исхрана. За ове потребе Епархија шабачка уступила је плац, а Фондација “Хумано срце Шапца” финасира радове.

Крупни радови се приводе крају (Фото: Ј. Губелић)

Привремени смештај ће бити предах за децу и родитеље, јер ће такву улогу у животу малишана, који изискују додатну пажњу, као и њихових старатељи ово место заиста и имати.
“Родитељи аутистичне деце имају огромну патњу и тај проблем се тиче свих нас. А мислим да смо најпозванији сви ми којима је Бог дао више, да решавамо њихове проблеме. Бог је дао човеку живот да остави за собом неки траг и кад нас не буде било. Тако да сам дошла на идеју да помогнем родитељима, да направим објекат где ће боравити деца. У моменту кад родитељи имају неке своје активности да заврше, да мало буду своји и мало предахну, да деца могу бити на безбедном месту, то је сврха целог овог пројекта” каже Ружа Поповић, председница Фондације “Хумано срце Шапца”.

Радове изградње финансира Фондација “Хумано срце Шапца” (Фото: Ј. Губелић)

Епархија шабачка на челу са владиком Лаврентијем уступила је пола хектара земље, где ће, осим куће, корисницима бити омогућено да имају своју башту за гајење поврћа, садњу цвећа и неговање животиња, чиме би била заокружена радно-окупациона терапија.
Прихватилиште ће добити назив по угледу на дечије хранилиште у Македонији, чији је оснивач био владика Николај Велимировић, као пример топлог дома за оне, којима је љубав и подршка хуманих најпотребнија.
“И то носи име “Богдај”, по једном сиротишту владике Николаја на Охриду, који је рекао једанпут да му је важније то сиротиште и брига о деци, него све цркве и манастири Жичке и Охридске епископије. Ето, толико о томе да се зна о чему се овде ради и ми се изузетно поносимо тим и бескрајно захваљујемо госпођи Ружи, која се укључила у све ово и која свакодневно бди тамо. Обезбедила је материјал, мајсторе да се то подигне. Сви се радујемо. Црква схвата колико је то важно а ово је одлична прилика да то и покаже”, прича протођакон др Љубомир Ранковић.

У оквиру објекта налазиће се површина за играње са животињама и узгајање биљака (Фото: Ј. Губелић)

А посебно се радују родитељи јер, према подацима, у Шапцу је регостровано 25 деце са аутизмом. Поред тога што ће моћи да направе предах од констатног наџора над децом, родитељи ће своје малишане на овај начин увести у систем осамостављивања и интеграције у заједницу.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима