Дистрикт
Друштво

ХУМАНОСТ БЕЗ ГРАНИЦА – СКУПЉАЈУ НОВАЦ ЗА СИРОМАШНЕ ДРУГАРЕ

И овог Осмог марта ученице Средње пољопривредне школе са домом ученика из Шапца организују хуманитарну акцију како би прикупили средства за школски хуманитарни фонд “Школарац”. Из фондације основане 2010. године средства користе како би помогли ученицима лошијег материјалног стања у овој школи.

Магнете изливају у калупе

-Хуманитарни фонд „Школарац“ основан је на иницијативу професора који су уочили да су поједини ученици лошијег материјалног стања и да се то одражава на њихов долазак у школу, боравак у школи и њихове резултате. Од тада па до данас постоји овај фонд, а средства су усмерена на њих, како би могли да постижу добре резултате у школи, сходно својим могућностима. Запослени у овој школи од својих плата издвајају део средстава којима се такође пуни овај фонд, а додатни извор су приходи од ванредних испита – каже Драгица Станковић, наставница српског језика.

Креативни поклони за Осми март

Правили су сапуне, икебане и друге поклоне, а овог пута одлучили су се за магнете. У облику срца и цвећа, црвени, љубичасти и розе предмети, леп су празнични поклон за сваки дом.

– Користимо гипс и воду и тако помешана маса излива се у калупе, у које касније стављамо магнете. Када се формирају облици, њих сушимо, фарбамо и на крају пакујемо у кесице. То се веома лако ради, потребна је само идеја и мало креативности – каже Ивана, ученица четврте године Средње пољопривредне школе.

Сви су укључени и дечаци и девојчице

Свако има свој задатак, па су послове поделили.

– Када су магнети готови, пакујемо их у целофан, на њега стављамо тракице, водећи рачуна о естетици. Ово нам буди свест да постоје ученици који су другачији од нас, али и осећај да можемо да им помогнемо. Веома лепо се осећамо због тога. Истовремено радимо нешто занимљиво и хумано. Напољу је ионако лоше време, а ми га проводимо квалитетно – каже Александра.

Маштом до хуманости

У Завршној фази ангажовани су дечаци, који лепо упаковане поклоне слажу у кутије. Касније их носе у школску библиотеку где их купују ученици и тако прикупљају средства за свој хуманитарни фонд.

Новац скупљају у свој фонд

Овог пута и грађани се могу придружити овој акцији, јер циљ је племенита идеја која од њих ствара људе са емпатијом.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима