Дистрикт
Друштво

ЊИХОВО ЦВЕЋЕ ЦВЕТА ШИРОМ СВЕТА

Осма изложба цвећа и ниског растиња отворена је у Расаднику Топаловић у Липолисту. Ова, сада већ традиционална манифестација организује се у сусрет 8. марту и почетку пролећнe сезоне. Познати ружари, у чијој породици се већ четири генерације успешно баве овим послом, отворили су врата својих стакленика како би сви заједно уживали у плодовима њиховог рада.

Расадник ће бити отворен за све посетиоце (Фото: Дистрикт)

-Тешко је набројати шта ми овде све имамо. У понедељак отварамо сезону, а ова изложба увод је у оно што очекује наше сараднике. Трудимо се да сваке године за око 10 одсто повећамо производњу и морам да истакнем да имамо стабилан раст. Тренутно под ружама и украсним  шибљем имамо око 20 хектару – каже Јован Топаловић.

Њихове биљке цветају широм Европе (Фото: Дистрикт)

За село Липолист с правом се каже да је најмирисније село у Србији. Све је почело давне 1931. године. Први ружар био је Иван Топаловић, а онда су се овим послом бавила браћа Топаловићи — Јанко и Живојин. Данас петнаестак мештана годишње произведе око милион садница ружа, које се продају на тржишту Русије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Италије, Пољске, Холандије, Немачке, Украјине, Казахстана.

Расадник са дугом традицијом (Фото: Дистрикт)

– Овај посао мора да се воли да би се радио и да би човек у њему био успешан. Наравно, као и у сваком послу и овде буде проблема, али ми смо навикли да се носимо са тим. Ја имам обичај да кажем да смо ми чистачи ваздуха, биљке су по томе познате, па смо привилеговани што радимо овај посао – закључује Јован.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима