Distrikt
U pokretu

CERSKA LEPOTICA U ZIMSKOM RUHU

Sa njenih prelepih vidikovaca može se videti pola Srbije. Planina Cer ime je dobila po gustim šumama obraslim cerovim drvećem. Za svež i čist vazduh brinu se bukvino, hrastovo i grabovo drveće. Za njenu lepotu u proleće brinu se najrazličitije boje livadskog cveća. Planina je bogata borovnicama, šumskim jagodama, pečurkama i lekovitim biljkama.

Obiluje šumama cera (Foto: Mihajlo Marinković)

Na Ceru je potekla legenda o caru Trojanu i njegovih pet kćeri Kosani, Koviljki, Vidi i Soki, po njima su gradovi i dobili imena Soko-grad, Koviljača, Vidin grad i Kosanin grad (na Ceru). Petoj kćeri ime je bilo Draga.

Vikend naselje na Ceru (Foto: Mihajlo Marinković)

Na Ceru postoje tri vrlo značajna manastira Manastir Čokešina, Manastir Radovašnica i Manastir Petkovica. Iz ovih krajeva potiče i Miloš Obilić tačnije iz sela Miloševac, smatra se da je on sagradio manastirsku (Čokešina) crkvu posvećenu Rođenju Presvete Bogorodice.

Put ka najviše, vrhu (Foto: Mihajlo Marinković)

To je naša istorijska planina gde se odigrala Cerska bitka iz Prvog svetskog rata. Vođena je od 12. do 24. avgusta 1914. započela je u noći 15. i 16. avgusta, jer je prethodno austrougarska vojska prešla Drinu u nameri da pređe u Srbiju, razbuktala se 20. avgusta, a od 21. do 24. avgusta je oslobođen Šabac, čime je austrougarska vojska definitivno napustila Srbiju.

Nestvarna priroda deo je planine Cer (Foto: Mihajlo Marinković)

Cer je turistički adut severozapadne Srbije, a za nas nestvarna kapija Podrinja.

Svideo vam se tekst?