Дистрикт
Друштво У фокусу

И СТРАНЦИ СХВАТИЛИ ДА ЈЕ ПОСАВИНА СТВОРЕНА ЗА ВОЋЕ

Власник италијанске компаније Verdi fashion international, познати произвођач обуће који послује у Коцељеви и Убу, пре пет година започео је и производњу воћа у нашој земљи. Данас на 52 хектара у Скупљену и Убу са домаћим партнерима производи шљиву, дуњу, лешник, а из године у годину проширује површине под воћем.

Све се радо уз помоћ стручњака

На путу за Јаловик, где се у пролеће пружа невероватна панорама, тог дана застао је Владимир Мијатовић. Економиста по струци, видео је плантаже под воћем, шансу за развој Посавотамнаве и добру економску рачуницу кроз пар године. Идеју је изложио партнерима из Италије чије послове око производње обуће води у овом делу Србије и они су је једногласно подржали. Уз помоћ овдашњих партнера обновили су подигли нове засаде воћних култура. 

-Имамо 16 хектара под лешницима. Овај засад од још 16 хектара је под шљивом дуњом и вишњом. Имамо нови засад шљиве од девет хектара  и имаћемо од пролећа нови засад дуње на осам хектара – каже Владимир Мијатовић, генерални директор VERDI GROUP и додаје да су однедавно подигли хидропонични систем за производњу малине за коју сматра да је садашњост а не  будућност у нашој земљи.

Ничу нови засади воћа

То је слика у којој су савремени засади, уз наводњавање и сву потребну агротехнику, како би овде рађало најбоље воће. Да је ово био добар избор показало се у пракси, а драгоцена су била искуства сарадника.

-Даћу пример мог сарадника који води пољопривредни сектор у нашој компанији који је рекао да је одлука да пре двадесет година засади лешник била најбоља одлука у о животу. Реално гледано, од једног хектара лешника, уз све улагање и рад, једна породица може пристојно да живи – каже.

Подручје створено за воће

До те рачуница дошао је и Владимир када се са својим партнерима упустио у овај посао. Иако је потребно улагање и брига о производњи и пласману, овај посао за сада иде добро.

– Ја волим нове изазове. Био сам одушевљен приликом да научим нешто ново у животу. Онда сам уз помоћ стручних људи који се заједно са мном баве пољопривредном сектору доста научио и желим да научим још више – каже Владимир коме је ово био први сусрет са пољопривредом.

Сада је у плану проширење производње и нови засади у срцу Посавотамнаве.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима