Дистрикт
У покрету

ЦЕРСКА ЛЕПОТИЦА У ЗИМСКОМ РУХУ

Са њених прелепих видиковаца може се видети пола Србије. Планина Цер име је добила по густим шумама обраслим церовим дрвећем. За свеж и чист ваздух брину се буквино, храстово и грабово дрвеће. За њену лепоту у пролеће брину се најразличитије боје ливадског цвећа. Планина је богата боровницама, шумским јагодама, печуркама и лековитим биљкама.

Обилује шумама цера (Фото: Михајло Маринковић)

На Церу је потекла легенда о цару Тројану и његових пет кћери Косани, Ковиљки, Види и Соки, по њима су градови и добили имена Соко-град, Ковиљача, Видин град и Косанин град (на Церу). Петој кћери име је било Драга.

Викенд насеље на Церу (Фото: Михајло Маринковић)

На Церу постоје три врло значајна манастира Манастир Чокешина, Манастир Радовашница и Манастир Петковица. Из ових крајева потиче и Милош Обилић тачније из села Милошевац, сматра се да је он саградио манастирску (Чокешина) цркву посвећену Рођењу Пресвете Богородице.

Пут ка највише, врху (Фото: Михајло Маринковић)

То је наша историјска планина где се одиграла Церска битка из Првог светског рата. Вођена је од 12. до 24. августа 1914. започела је у ноћи 15. и 16. августа, јер је претходно аустроугарска војска прешла Дрину у намери да пређе у Србију, разбуктала се 20. августа, а од 21. до 24. августа је ослобођен Шабац, чиме је аустроугарска војска дефинитивно напустила Србију.

Нестварна природа део је планине Цер (Фото: Михајло Маринковић)

Цер је туристички адут северозападне Србије, а за нас нестварна капија Подриња.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима