Дистрикт
Друштво

БРАВО ЗА КРЕАТИВНЕ ШАПЧАНЕ! ИЗУМЕЛИ ТУНЕЛ ЗА ЗАШТИТУ ОД КОВИДА

Шабачка фирма за ласерско сечење челичних лимова “Corten Art” развила је дезинфекциони тунел од нерђајућег челика у циљу заштите од вируса Ковид 19. До сада су произвели 11 тунела, од којих ће шест поклонити. Један је већ у амбуланти шабачког Дома здравља.
Они су стручњаци за ласерско сечење челичних лимова, али пре свега млади људи чија идеја се брзо прочула. Фирму која је у конкуренцији од три стотине пријављених изума, изборила место међу најбољима чини 9 радника просека испод 30 година. Екипа млада, али одабрана, судећи по томе да су осмислили систем који штеди воду и дезинфекциона средства чак 15 пута више у поређењу са традиционалним системом дезинфекције.

Изум који штеди време и ресурсе (Фото: Дистрикт)

Последњи радови пред испоруку дезинфекционих тунела приводе се крају. Њих су конструисали и намонтирали инжењери и мајстори. А све је кренуло сасвим случајно.
– Пре тога смо тај систем прскалица користили у току лета, како бисмо се расхладили у фирми и кући, на терасама и двориштима, и хтели смо да имплементирамо тај систем, да у прскалице ставимо дезинфекционо средство како би наши радници извршили дезинфекцију одеће, обуће и заштитили се колико је то могуће. Користимо то као превентиву у заштити против пандемије – објашњава Бојан Лолић, директор и сувласник компаније “Corten Art”.

Фирма за ласерско сечење челичних лимова (Фото: Дистрикт)

Тако је настао дезинфекциони тунел од нерђајућег челика, опремљен млазницама које дезинфекционо средство распршују у микрокапљице.
Када је Фонд за иновациону делатност расписао конкурс за иновативна решења у борби против корона вируса, одлучили су да тестирају своју идеју.
– Од 300 пријављених фирми ушли смо у избор од 12, тако да је уопште цео овај пројекат већином финансирао Фонд за иновациону делатност и самим тим нас подржао како бисмо ово реализовали – каже он.

Тим младих људи (Фото: Дистрикт)

То је био и материјални и морални подстрек да се идеја спроведе у дело. За десетак дана произвели су први дезинфекциони тунел, који функционише сасвим једноставно – по уласку активирају се млазнице у којима се налази водоник-пероксид, а 4 секунде довољно је да би се особа дезинфиковала од главе до пете. Након проласка кроз тунел, корисник је сигуран да је потенцијална контаминација вирусом отклоњена. Ова справа опремљена је и системом аутоматског покрета који детектује особу, активира млазнице и искључује их након извршене дезинфекције.

Један тунел донирали Дому здравља (Фото: Дистрикт)

До сада су урадили 11 тунела. Један од њих своје место нашао је у Ковид амбуланти шабачког Дома здравља, као поклон ове компаније, а у договору са Фондом за иновациону делатност још пет ће инсталирати широм Србије у зависности од потреба.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима