Дистрикт
У фокусу

МАЧВАНСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ОД ДАНАС МОГУ ДА ОБРАЂУЈУ ЗЕМЉУ У БОСНИ

Након дводневних протеста, пољопривредници из Бадовинаца који имају земљу преко реке Дрине, успели су да пређу границу, како би обавили пролећне радове. После одобрења Штаба из Федерације БиХ, тракторима су се упутили преко Павловића моста до својих парцела на левој обали Дрине. Ово решење чекали су дуже од месец дана, од увођења ванредног стања, али су сада задовољни јер верују да ће успети да заврше послове који више не могу да чекају.

Дуже од месец дана чекају ову одлуку (Фото: Дистрикт)

У данашњој вишесатној блокади пута према Павловића мосту учествовало је више од 50 пољопривредника са механизацијом, који су протеклих месец дана покушавали да добију дозволу за прелазак. Држава Србија омогућила им је прелазак преко границе, али се чекало на дозволу из Босне.
Српска страна донела је одлуку да се мештанима који живе у пограничном подручју омогући прелазак, а током јучерашњег дана и Штаб Републике Српске укинуо је карантин за држављане који прелазе границу да би обрадили земљу. Међутим, у међувремену стигло је обавештење да је за ту одлуку надлежна Федерација Босне и Херцеговине, што је поново обесхрабрило пољопривреднике.

Цели Бадовинци кренули у протест (Фото: Дистрикт)

Босански медији су пренели да су у Федерацији одобрење донели данас, а у поподневним сатима званична потврда стигла је и у Мачву.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима