Distrikt

Mesec: mart 2017.

Šabac kroz vreme
U pokretu

Šabac kroz vreme

 Jevrem Obrenović 1831. godine odlazi iz Šapca na novi posao u Beograd, međutim nasleđe i navike koje je ostavio Šapčanima za svojih 15 godina boravljenja ovde postali su trajni i nezamenljivi. Na razmeđi vekova Šabac dostiže svoj puni prosperitet. Grade se velelepne porodične kuće u centru grada, letnjikovci u okolini, a sve to sa primerenim…

“Pozorišno proleće” u Šapcu
Kultura

“Pozorišno proleće” u Šapcu

Pozorišno proleće, biće ove godine održana po drugi put, od 2. do 10. aprila u Šapcu. Reč je o svojevrsnom nastavku jugoslovenskog festivala Ljubiše Jovanovića koji je ugašen kada se raspala Jugoslavija. Selekciju čini sedam predstava pozorišnih kuća iz Beograda, Novog Sada, Sombora i Šapca, a potpisao je selektor i direktor Šabačkog pozorišta, Zoran Karajić.Pred…

Šapčanin u kvizu oborio sopstveni rekord
Zanimljivosti

Šapčanin u kvizu oborio sopstveni rekord

Šapčanin, Dragan Isailović, ponovo briljira u kvizu „Slagalica“. Zaljubljenik u nadmetanje u znanju uspeo je da ostvari rekordnu razliku od 200 poena. U tom takmičenju Isailović je igru završio neverovatnim rezultatom, 210:10, čime je premašio sopstveni rekord ostvaren u prethodnim takmičenjima. Dragan Isailović, diplomirani inženjer tehnologije, publici koja prati Slagalicu poznat je još iz 39….

Cer i njegovo nasleđe
Društvo

Cer i njegovo nasleđe

Ranovizantijsko utvrđenje Konjuša na Ceru, u ataru sela Miloševac, opština Šabac, datira u epohu rane Vizantije, odnosno u 5. i 6. vek. Arheološko nalazište se ubraja u spomenike kulture od velikog značaja.Na osnovu rezulatata arheoloških iskopavanja, utvđenje je nesumnjivo izgrađeno u vreme kada počinje, posle varvarskih upada tokom 4. i 5. veka, ponovno utvđivanje severne…

Mačvanski sir evropski delikates
Društvo

Mačvanski sir evropski delikates

Momčilo Budimirović iz Glušaca, nekada profesor u Višoj poljoprivrednoj školi u Šapcu, proizvodi kozji sir sa hrastovom korom. Kvalitetno mleko, lekovito bilje i kora od hrasta čine osnovne sastojke ovog delikatesa. Mačvanski kozji sir, nagrađen zlatnom medaljom na sajmovima ”Arhimed“ u Moskvi i ”Eureka“ u Briselu, jedinstven je specijalitet na domaćem tržištu.Naizgled slatkiš preliven čokoladom,…

Proleće – vreme svetlosti i ljubavi
Magazin

Proleće – vreme svetlosti i ljubavi

Vizuelna lepota i veći proj sunčanih sati i svetlosti utiču na lučenje seratonina u mozgu koji automatski povećava osećaj sreće i zadovoljstva u celom organizmu. Ljudi su nasmejani i vedri što i vas podstiče na slična osećanja.Vazduh nije više toliko suv od vetra i grejanja u kući. Koža je vedrija, nije više suva, dobijamo ten…

Transformacija  stvarnosti u sliku
Kultura

Transformacija stvarnosti u sliku

„Milan Pantelić pripada grupi mlađih slikara koji se nisu odrekli slikarstva u pravom smislu te reči. Naime, on je jedan od ređih umetnika na našoj likovnoj sceni koji se bavi slikanjem na klasičan način, a istovremeno se izdvaja po ličnom umetničkom rukopisu koji nosi snažan autorski pečat.Celokupan umetnički opus Milana Pantelića se može svrstati u…