Дистрикт
Култура

„Pozorišno proleće“ u Šapcu

Pozorišno proleće, biće ove godine održana po drugi put, od 2. do 10. aprila u Šapcu. Reč je o svojevrsnom nastavku jugoslovenskog festivala Ljubiše Jovanovića koji je ugašen kada se raspala Jugoslavija. Selekciju čini sedam predstava pozorišnih kuća iz Beograda, Novog Sada, Sombora i Šapca, a potpisao je selektor i direktor Šabačkog pozorišta, Zoran Karajić.

Pred šabačkom publikom naći će se predstava Zvezdara teatra „Hipnoza jedne ljubavi“, po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića, Čehovljev „Ivanov“ Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Tatjane Mandić Rigonat, „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta po tekstu Dragoslava Nenadića a u režiji Egona Savina, kao i nova drama Milene Marković u režiji Snežane Trišić „Deca radosti“ a u izvođenju Ateljea 212. Na programu su i adaptacija romana Ive Andrića „Na Drini ćuprija“ u režiji Kokana Mladenovića i u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, zatim „Gogoland“ po tekstu Janoša Hercoga i u režiji Andraša Urbana a u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, kao i klasik Pedra Kalderona de la Barke „Život je san“ u režiji Aleksandra Lukača Šabačkog pozorišta.

Festivalski savet i ove godine čine: Dušan Kovačević, predsednik, Mira Banjac, Vojislav Brajović, Nikita Milivojević, Nebojša Bradić, Svetislav Basara, Svetislav Jovanov, Milivoje Mlađenović i Dragana Bošković. Žiri festivala činiće umetnici iz okruženja: Milena Zupančič, glumica; Zijah A. Sokolović, glumac i Blagoj Stefanovski, predsednik NETA (Nova Evropska Teatarska Akcija). Kada je žiri u pitanju, namera Zorana Karajića jeste da okupi ljude iz regiona, da oni stručno procene kakvu pozorišnu estetiku zagovaraju srpska pozorišta i da nagrade najbolje. Žiri novinara je u sastavu: Borka Trebješanin (Politika), Vukica Strugar (Večernje novosti) i Tatjana Nježić (Blic).

Glavne nagrade festivala su: Nagrada za najbolju predstavu u celini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolju mušku ulogu Ljubiša Jovanović, Nagrada za najbolju žensku ulogu i još tri nagrade (u konkurenciju ulaze najbolji dramski tekst, scenografija, kostim, originalna muzika, koreografija, scenski pokret, scenski govor, dizajn svetla i tona). Novinarski žiri dodeljuje nagradu Zalog za budućnost glumcu ili glumici mlađe ili srednje generacije koji svojom igrom brani dostojanstvo, gospodstvenost i glumački poziv.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима